Двама изследователи, изучавали суперстолетници (бел. ред. хора, доживели до над

...
Двама изследователи, изучавали суперстолетници (бел. ред. хора, доживели до над
Коментари Харесай

Три неща, за които столетниците съжаляват

Двама откриватели, изучавали суперстолетници (бел. ред. хора, доживели до над 110-годишна възраст), споделят нещата, за които най-старите хора в света най-често съжаляват, написа.

Бен Майерс и Фабрицио Вилаторо, работещи за LongeviQuest – компания, удостоверяваща възрастта на столетниците, показват какво възрастните хора биха трансформирали в живота си.

Според Майерс, множеството от столетниците са водили много тежък живот, като се има поради, че са претърпели войни, Голямата меланхолия и деколонизацията. Въпреки това, те споделят „ най-вече човешки страдание “, споделя той.

Както 102-годишната Джанет Гибс споделя пред Business Insider, позитивната настройка се счита за основна за дълголетието.

„ Столетниците нормално са хора, които се пробват да не се стресират доста “, показва Майерс.
Кои са трите съществени неща, за които дълголетниците съжаляват?
По думите на откривателя, дребното време, което са прекарали с околните си, е главно страдание на столетниците. Част от тях споделят, че компликациите в живота или международни събития са ги лишили от непоклатимост и опцията им да имат повече деца.

По думите на Вилаторо, 114-годишният Хуан Висенте Перес от Венецуела, който през 2022 година стана най-възрастниячовек в света, съжалява, че не е работил по-малко. Той е заетв фамилната плантация от „ заран до здрач “, започвайки на 13-14-годишна възраст.

Не единствено столетниците съжаляват, че са определили работата за главен приоритет. Същото важи и за доста от пациентите в лечебни заведения и старешки домове, които споделят, че е трябвало да прекарват повече време с околните си, вместо да работят.

Евангелиста Луиза Лопес израства в аржентинската провинция Санта Фе и се мести в Мар дел Плата, когато е на 82-годишна възраст със фамилията си. Тя споделя, че би желала да е пътувала повече през живота си.

Друг столетник показва, че „ в случай че би трябвало да взема решение дали да направя ремонт на кухнята или да пътувам, бих избрал пътешествието “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР