Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във

...
Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във
Коментари Харесай

Прокуратурата с подробности по случая с подправените бюлетини в Малорад

Двама души са арестувани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са ръководителят на секционната изборната комисия и член на комисията, оповестиха на брифинг от прокуратурата.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 737
Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинявания. Нарушенията са снимани от камерите за видеонаблюдение на броенето, а след това бяха излъчени в репортаж на Българска национална телевизия.

" Разпитани са голям брой очевидци - членове на СИК, покровители, претенденти за общински съветници, полицейските чиновници, които са охранявали региона. Изискан и привързан по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на наличието на аудио файловете. Задържани през вчерашния ден са 2 лица за период до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвинени и задържане до 72 часа и внасяне на искане за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и попада на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната изборна комисия. Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно произвеждане ", съобщи прокурор Емилиян Костов, представител на Районна прокуратура-Враца.

По думите му са дадени съответни инструкции на проверяващите органи.

" Във връзка със случая Малорад е формирано досъдебно произвеждане за това, че на 29.10 към 23 часа в секционна изборна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от локалните избори за общински съветници. За това закононарушение се планува наказване отнемане от независимост от 1 до 5 години ", добави прокурор Емилиян Костов.

Той разясни, че ще се преценя и степента на присъединяване и на другите лица в осъществяване на закононарушението

" Предстои определяне посредством видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да участва, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е смело и жестоко тъпчене на изборното законодателство, нарушение на правото на избор на жителите ", сподели още Емилиян Костов.

" Налице е опция и заплаха тези двама да повлияят на останалите очевидци в хода на следствието ", съобщи Камен Каменов, областен прокурор на Враца.

При доказване на повдигнатото закононарушение, наказването съгласно Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

Прокуратурата се сезира по случая. Тази заран от държавното обвиняване ще дадат повече детайлности по почналото следствие.

В скандалния запис от онлайн преброяването след края на изборния ден, който ви показахме, се вижда по какъв начин членовете на СИК означават преференции за претенденти за общински съветници от селото.

Докато поправяли резултата, те заключили вратата, само че не запомнили да изключат камерата за наложителното видеонаблюдение и по този начин нашият екип съумя да открие нарушаването.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР