Двама американци, които са воювали като доброволци на страната на

...
Двама американци, които са воювали като доброволци на страната на
Коментари Харесай

Американски военни разказват за 104 дни, прекарани в руски плен

Двама американци, които са воювали като доброволци на страната на Украйна, описват, че са били подлагани на напън и мъчения в продължение на 104 дни, прекарани в съветски плен, оповестява The Washington Post.

От описа им излиза наяве, че съветската страна жестоко е погазвала Женевската спогодба за третирането на военнопленниците.

Двамата са били пленени до момента в който са изпълнявали задача в северната част на Харковска област при започване на лятото. Когато минали съветската граница, рашистите ги блъснали в корема и споделили: " Добре пристигнали в Русия ".

Руските военни им завързали очите и ги отвели в палатки. Територията била оградена, а в палатките  имало по 6-7 пленници. Рашистите ги упреквали, че не са просто бойци от състава на украинската войска, а сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ.

" Те в действителност мислеха, че ни е изпратило нашето държавно управление или че сме получили огромна държавна поддръжка. " – споделя единият от пленените американци, Алекс Дрюк.

При разпитите руснаците имали „ свои способи “. 

След четири дни ги отвели на окупирана територия в  украинската Донецка област. Повечето пленници били държани в студено мазе, разграничено на килии. Давали по един самун и вода, която постоянно била мръсна. През стената от прилежащата килия се чували крясъци.

" Това беше една от най-лошите  части – да слушам по какъв начин предизвикват болежка на хората и да не мога нищо да направя. " – споделя боецът.

По-късно принуждавали американците да приказват пред камери, че в украинската войска има корупция, с цел да употребяват видеото като сюжет в съветската агитация.

На 21 септември беше осъществена замяна на пленници сред Украйна и Русия, при която бяха освободени 10 задгранични доброволци, с помощта на общите деяние на Киев и неговите съдружници.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР