Двадесет и две национални програми за развитие на образованието одобри

...
Двадесет и две национални програми за развитие на образованието одобри
Коментари Харесай

Нови национални програми срещу агресията на пътя и тормоза в училище

Двадесет и две национални стратегии за развиване на образованието утвърди Отрасловият съвет по обучение, който заседава през днешния ден в МОН. Две от тях са нови - „ Безопасност на придвижването по пътищата " и „ Без експанзия за сигурна просветителна среда ".

За първата се планува бюджет от над 4 000 000 лева, като задачата е образуване и развиване на компетентности за отговорно държание на децата и учениците, свързани с сигурността на придвижването по пътищата (БДП). Това ще става посредством поддръжка на образованието по БДП, създаване на площадки за неговото осъществяване, потребление на интерактивно приложение за пътна сигурност, както и обезпечаване на транспортни средства за транспорт на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Предвижда се и опция в схемите за транспорт да бъдат включени и електрически рейсове.

Новата национална стратегия (НП) за предварителна защита на експанзията и издевателството е на стойност 500 000 лева и е продължение на дейностите, изпълнявани предходната година по модул „ Училище без експанзия за сигурна учебна среда " на Национален парк „ Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците ". Мерките, ориентирани към основаването на сигурна просветителна среда без експанзия, ще обзет по-голям брой учебни заведения и ще включват и детските градини.

В националната стратегия за осъществяване на национално стандартизирано външно оценяване са включени и действия, свързани с подготовка за присъединяване на учебните заведения в интернационалното проучване PISA 2025. Сред тях са правенето на примерни тематики по рамката на проучването и основаване на банка от задания в региона на естествените науки за подготовка на учениците.

Подобряването на компетентностите на учениците, учителите и управителните екипи във връзка с киберсигурността и безвредно потребление на интернет е нов миг в програмата за обезпечаване на осведомителни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение. По нея е планувано също
обезпечаването на устройства за четене за възпитаници с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

В Национален парк „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда " ще бъдат включени действия за кариерно насочване и консултиране на центровете за поддръжка за личностно развиване и учебните заведения, съоръжение и даване на консумативи и материали, спомагащи кариерното насочване, и основаване на осведомителни и методически запаси за кариерното насочване и консултиране.

Национална стратегия „ Иновации в деяние " тази година е с акцент върху учебни заведения, въвели нови образователни предмети и интердисциплинарни модули. Предвижда се бюджетът на този нов модул да бъде 1.8 млн. лева

Нов модули ще има в стратегиите „ България - просветителни направления ", „ Професионално обучение и образование " и „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ". В дейностите по първата ще се включат българските неделни учебни заведения в чужбина, подпомагани от МОН и българските държавни учебни заведения в чужбина, като плануваният бюджет е 500 000 лева Толкова ще бъде и цената на Модул „ Състезания по специалности " по Национален парк „ Професионално обучение и образование ". За действия, свързани с превъзмогването на професионалния продължителен стрес на учителите са планувани 95 000 лева по програмата за рехабилитация и профилактика на педагогическите експерти.

На съвещанието на Отрасловия съвет министър Галин Цоков, заместник-министрите, специалисти от МОН и обществените сътрудници разискаха също визия за основаване на стандарт за качество в образованието и процедурите по създаване на STEM кабинети в учебните заведения. Деца от 91 ДГ „ Слънчев ъгъл " раздадоха мартеници на всички участници и ги поздравиха със стихове по случай 1 март.

Пресцентър на МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР