Националният статистически институт (НСИ) излезе с данни за линията на

...
Националният статистически институт (НСИ) излезе с данни за линията на
Коментари Харесай

1,3 млн. българи живеят с доходи под прага на бедност от 638 лв.

Националният статистически институт (НСИ) излезе с данни за линията на беднотия пред 2023 година Тя се дефинира по методология на Евростат по отношение на общия наличен чист приход и няма нищо общо с линията на беднотия, определяна от Министерския съвет – 526 лева сега.
През 2023 година линията на беднотия общо за страната e 637,92 лева средномесечно на разположение от домакинство. С приходи под този предел са били над 1,3 млн. българи, или 20,6% от популацията на страната, сочат данните на Национален статистически институт.
Прагът по области е друг. Най-ниска е линията на беднотия в областите Монтана и Видин – надлежно 446 и 466 лева, а най-високата – в София-град – 990 лева След столицата са областите Варна – 736 лева, Перник – 716 лева, и Кюстендил – 702 лв..
Най-висок е относителният дял на бедните по отношение на линията на беднотия в областите Стара Загора – 25,8%, Кюстендил – 24,6%, София-град – 22,2%, и Добрич – 22,0%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Габрово – 7,6%, Смолян – 9,6%, Ямбол – 10,7%, и Шумен – 10,9%.
Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността, означават от националната статистика.
Данните за 2023 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния - компенсации, обществени и фамилни помощи и добавки, нивото на беднотия се покачва от 20,6 до 28,5%.
Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 45,3%.
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е тяхната икономическа интензивност и присъединяване им на пазара на труда.
За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните на възраст 18 и повече години е най-голям измежду безработните – 56,8% за 2023 година
Данните сочат още, че всички фамилии с деца са живели по-бедно спрямо предходната година.
Най-висок е относителният дял на бедните измежду семействата с три и повече деца – 55% от тях. Над 40% от фамилии с един родител и едно дете са били затруднени.
Всяко четвърто дете не е стъпало на отмора за най-малко една седмица в годината, даже и при родственици. Всяко пето – няма колело и спортна екипировка.
В най-големи ограничения живеят децата в риск – съвсем 50% от тях, сочи статистиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР