Двадесет дни след старта на кампанията, участниците в нея похарчиха

...
Двадесет дни след старта на кампанията, участниците в нея похарчиха
Коментари Харесай

За 20 дни партиите похарчиха над 3.5 млн. лв. за медии

Двадесет дни след старта на акцията, участниците в нея похарчиха рекордно доста средства за медийно отразяване – 3 518 725 лева без Данък добавена стойност. Това е общата стойност на подписаните към 24-и март контракти сред политическите субекти и медиите, включени в нашия мониторинг. Той обгръща формалните страници на 40 национални и районни медии (които може да видите ) – 10 малките екрани, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 осведомителни уеб страницата и организации.
Кой похарчи най-вече за реклама до момента?
Патриотичната коалиция Воля-НФСБ продължава да е отличник по изхарчени средства като сумата, която са отделили за медии, към този момент е 1 115 148 лева Формацията продължава да насочва своите средства главно към огромните малките екрани – Нова ТВ, БТВ и Българска национална телевизия. След тях по разноски за медийна акция се подреждат ГЕРБ-СДС с 503 392 лева От началото на акцията те са насочени към онлайн и печатни медии, само че в този интервал към този момент има и средства ориентирани към малките екрани. Трети по разноски са ВМРО-БНД с 492 001 лева , като главната им част е ориентирана за телевизионно лъчение. На четвърто място е групировката на Цветан Цветанов – Републиканци за България, която е похарчила 409 996 лева

От подписаните контракти наподобява, че обединението с втора по бройка парламентарна група – Българска социалистическа партия за България, организира по-скромна медийна акция. До през вчерашния ден групировката е вложила едвам 202 660 лева От левицата залагат на Българска национална телевизия и партийната си телевизия БСТВ.
Кои медии притеглят най-вече средства?

Най-много средства към 24-и март са привлекли трите водещи малките екрани в страната – Нова ТВ – 677 116 лева, БТВ – 609 853 лева и Българска национална телевизия – 467 443 лева С Българска национална телевизия контракти са сключили доста по-голям брой обединения, пояснение за което може да се дължи и на относително по-ниските цени за отразяване на малкия екран, които се избрани с разпореждане на Министерски съвет. Така Българска национална телевизия има контракти с 13 обединения, до момента в който бТВ и Нова ТВ – с по 4.

Телевизия Евроком се подрежда на четвърто място по привлечени средства – 437 611 лева Продължава и практиката тази медия да подписва и безплатни контракти с участниците в акцията. Към 24-и март има 9 такива съглашения със следните участници в акцията: коалиция Ние, Гражданите, коалиция Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ, партия Възраждане, партия АБВ, коалиция Демократична България, коалиция Движение ЗАЕДНО за смяна, партия Движение на непартийните претенденти, партия Правото и партия Общество за нова България. Какви са услугите, за които се подписват тези безплатни контракти, и каква е тяхната стойност, не може да стане ясно от оповестената информация

Безвъзмезден контракт за отразяване с политическа партия Атака пък е сключила партийната им телевизия Алфа. Това е и единственият контракт на малкия екран към 24-и март.

В допълнение, можем да отбележим, че останалите партийни малките екрани са сключили възмездни контракти с политическите обединения, с които са свързани – това са БСТВ и Българска социалистическа партия за България, Скат и Воля-НФСБ, ⅞ ТВ и ИТН.

До този стадий на акцията единствено 3 от мониторираните 40 медии не са разгласили подписани контракти – това са вестниците Монитор и Телеграф и уеб сайтът BGnes.com.
Някои особености, които следим
За първи път в предизборна акция следим публикуването на контракти от толкоз доста медийни снабдители.

Впечатление прави, че сумата отделена от участниците в тази акция за медийно отразяване в първите 20 дни е доста по-голяма от следените акции за предишни парламентарни избори. Така да вземем за пример за същия интервал през 2017 година участниците са разходвали (без ДДС).

Значителна е вероятността средствата да не престават да нарастват, изключително предвид на лимитираните благоприятни условия за осъществяване на акция на терен и наложените здравни ограничения в действие до края на месеца.

Интерес буди и фактът, че от Воля-НФСБ слагат “своеобразен рекорд”. Дори и на Николай Бареков през 2014-та година към този момент отстъпват пред разноските направени от морската коалиция. Още повече, че до изборите остават още 10 дни, в които средствата за медии ще се усилват.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР