Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота,

...
Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота,
Коментари Харесай

Два кораба пътуват към черноморските пристанища на Украйна

Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота, сподели вицепремиерът Александър Кубраков пред Ройтерс. Това са първите кораби, които употребяват краткотраен кулоар, с цел да отплават в черноморските пристанища и да товарят зърно за африканските и азиатските пазари.

Украйна предишния месец разгласи в Черно море, с цел да освободи кораби, блокирани в нейните пристанища от началото на войната през февруари 2022 година, и да заобиколи де факто блокадата, откакто да разреши на Киев да изнася зърно.

Пет кораба до момента са напуснали пристанището на Одеса , употребявайки коридора, който се вдижи по западното черноморско крайбрежие покрай Румъния и Българи я.

Украйна, водещ международен производител и експортьор на храни, също желае да употребява коридора за своя експорт на храни.

Корабите за насипни товари " Resilient Africa " ​​и " Aroyat " си проправят път през Черно море към украинските пристанища, с цел да натоварят съвсем 20 000 тона пшеница за Африка и Азия, сподели Кубраков.

Данните за корабоплаването демонстрираха, че и двата кораба пътуват в Северното Черно море.

" Въпреки че Организация на обединените нации не взе участие в придвижването на тези кораби, ние приветстваме всички старания за обновяване на естествената търговия, изключително на жизненоважни хранителни артикули, които оказват помощ за снабдяването и стабилизирането на международните пазари на храни ", чиновник на Организация на обединените нации, говорещ при изискване за анонимност, сподели Ройтерс.

" Продължаваме напъните си да улесним износа на селскостопански артикули от Украйна и Руската федерация. "

Хуманитраният кулоар е  тест за способността на Украйна да отвори още веднъж морските пътища в миг, когато Русия се пробва да наложи още веднъж фактическата си обсада, откакто се отхвърли от договорката за зърно през юли. Москва стартира чести офанзиви с дронове и ракети против

Сделката за зърно в Черно море беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година за битка с световната хранителна рецесия, влошена от нахлуването на Русия в Украйна. Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърно в света.

Украйна извърши няколко офанзиви през последните дни благодарение на морски дронове и ракети против съветския Черноморски военноморски флот в и към Кримския полуостров, който беше анексиран от Украйна от Русия през 2014 година
 Украйна блъснала 2 съветски патрулни кораба в Черно море
Украйна блъснала 2 съветски патрулни кораба в Черно море

Това е станало рано тази заран и Русия твърди, че офанзивата е била отблъсната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР