Два проекта на Историческия музей в Горна Оряховица за археологически

...
Два проекта на Историческия музей в Горна Оряховица за археологически
Коментари Харесай

Просто Наско даде 45 бона за разкопки в Горна Оряховица

Два плана на Историческия музей в Горна Оряховица за археологически изследвания са измежду утвърдените за финансиране от Министерство на културата на Атанас Атанасов – Просто Наско през тази година.

Проектите са на обща стойност 44 960 лева Със средствата по първия - 31 950 лева, за осмо следващо лято ще продължат постоянните археологически разкопки и теренна консервация на крепостта Ряховец.

13 хиляди лева са за теренни търсения в землището на с. Първомайци и град Долна Оряховица, оповестиха от екипа на музея.

Първите археологически изследвания на крепостта Ряховец са извършени в интервала 1985–1991 година От 2015 година обектът получава статут с категория „ национално значение “, като след 25-годишно спиране, с финансови средства, обезпечени от Община Горна Оряховица, са възобновени археологическите разкопки от екип с началник Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и теоретичен съветник проф. доктор Хитко Вачев (РИМ – В. Търново).

През миналите седем археологически сезона са открити структури от III–II хиляди прочие Хр., три врати, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища и гробове от ХII–ХIII в. През последните три години се изследва и южното подградие на крепостта, където са разкрити постройка и гробове от ХIII век, ями от ХI век и трап от ІІ–І в. прочие Хр.

През 2021 година се възобновява изследването към основната врата, където се разкрива средновековната привратна кула с интервали на ремонти и стена на калова заварка, евентуално от тракийския интервал на обитаване на крепостта.

С обезпеченото финансиране през 2022 година археологическите разкопки ще се проведат през месеците септември–октомври, като се планува да продължи изследването във вътрешните терени, към основната врата и в южното подградие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР