Два пъти повече ромски деца завършват училище, нараства броят на

...
Два пъти повече ромски деца завършват училище, нараства броят на
Коментари Харесай

Два пъти повече ромски деца завършват училище

Два пъти повече ромски деца приключват учебно заведение, нараства броят на тези със приблизително и висше обучение. Това са главните заключения от социологическо изследване за образованието и реализацията на ромската общественост през последните 10 години. Според просветния министър Красимир Вълчев ромските деца към този момент отпадат на по-късен стадий от учебно заведение.

През 2019-а година главно обучение имат 43% от ромите против 36 на 100 през 2011-а. Увеличил се е от 13 на 22 и процентът на тези със приблизително обучение. А висшистите към този момент са 2,6% против 0,4 преди 10 години. При 21- 25-годишните този % даже скача до 5,4. Това сочи проучването на "Глобал метрикс ", направено по поръчка на "Тръст за обществена опция ".

За 10 години делът на ромските деца, посещаващи учебно заведение, се е нараснал във всички възрастови групи - при децата сред 7 и 10 години 95% вървят на учебно заведение, оповестява Българска национална телевизия.

Делът на приключилите висше обучение роми е два пъти по-висок измежду тези от тях, които са посещавали детска градина или посещаването на детска градина усилва възможностите за довеждане докрай на висше обучение с към 35 на 100. Заетостта измежду ромите, посещавали детска градина, е с 40% по- висока, а приходите им са с 30% по-високи от приходите на тези, които не са посещавали детско заведение.

През последното десетилетие се следи спад в равнището на безработица и нарастване в равнището на претовареност измежду ромската общественост. Заетостта измежду навършилите 15 години роми е повишена от 19% през 2011 на 45% през 2019 година.

Според просветния министър Красимир Вълчев има развой на рационализация на ромската общественост, повече роми учат и работят. За трите години от действието на механизма за обсег приблизително с 2,5 на 100 се е нараснал обсега на ромските деца в учебно заведение. Вече има и по-късно отпадане от просветителната ни система.

И съгласно министъра на труда и обществената политика Деница Сачева делът на върнатите роми в учебно заведение се усилва, това са 40 000 деца. За страдание сега Коронавирус рецесията е поставила на пауза процеса по включване на ромските деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР