Два милиарда лева за компенсации и мерки заради високите цени

...
Два милиарда лева за компенсации и мерки заради високите цени
Коментари Харесай

Компенсации за високите цени - правителството обсъжда 50 литра гориво месечно на по-ниска цена

Два милиарда лв. за обезщетения и ограничения поради високите цени на горивата и повишаването на живота ще обезпечи държавното управление до края на годината.

С тях ще се покачат данъчните облекчения за работещи родители и пенсиите. За физическите лица ще има отстъпка от 12 лв. и 50 стотинки при зареждане на до 50 литра бензин или дизел.

Заради високите цени на горивата ръководещите оферират физическите лица да зареждат бензин и дизел с отстъпка.

" По 25 стотинки на литър гориво до 50 литра. Така, както е планувана все още, мярката няма да има ограничавания ", изясни Пламен Данаилов - зам-министър на енергетиката.

Това значи,че при всяко зареждане на до 50 литра бензин и дизел до края на годината физическите лица ще заплащат с до 12 лв. и 50 стотинки по-малко.

" На самата записка в тази ситуация ще се отразява и ще се понижи цената, която вие ще платите, а пък към този момент търговецът ще си получи средствата през държавния бюджет ", сподели още зам.-министърът.

Очаква се мярката да влезе в действие най-прано идващия месец. Християн всеки ден зарежда персоналния си автомобил с 50 лв. гориво. И е удовлетворен, че ще може да употребява отстъпка.

" Достатъчно е, мисля, че е супер. На 3000 лв. ще зареждаме за 2500 ", сподели той.

Тя няма да важи за хората, които зареждат колите си с газ.

" Ще бъде отстранен акцизът, който се заплаща. За някои от данъчните промени може би ще би трябвало към едно тримесечие да бъдат направени ", посочи Пламен Данаилов.

Данаилов изясни, че в пакета от ограничения, който готви държавното управление, се планува данъчните облекчения за работещи родители да се усилят. Социалният министър Георги Гьоков обаче не бил осведомен с предлагането.

" Всички ограничения, допускам ограничения, които стартират от съдружните сътрудници като антикризисни, антиинфлационни ограничения в поддръжка на българите, ще бъдат систематизирани в обединението ", посочи Георги Гьоков.

Семейство Петрови от Русе, които имат дете на година и половина се надяват да получат по-голямо данъчно облекчение.

" Тъй като всекидневно цените на детски храни, памперси се подвигат ", изясни Цветомира Лефтерова.

Предвижда се повишение на целевата помошщ за отопление. Обсъжда се растеж на пенсиите с най-малко 10% през юли иоще едно нарастване след преизсляване през октовмри. Ковид добаквата евентуално също ще остане, само че и ще бъде прекръстена на антиинфлационна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР