Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)

...
Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)
Коментари Харесай

Белотът като хазарт

Думата хазарт има арабски генезис. Думата „ al zahr “ (ал захр) се превежда като зар, зарове. От нея произлиза и британската дума „ hazard “ (риск, заплаха, шанс).

Бридж – Белот или единствено Белот (Belot) е една от най-популярните игри на карти в България. В най-известната си форма белотът се играе от четирима индивида по двойки с тесте от 32 карти: 7, 8, 9, 10, J (вале), Q (дама), K (поп), A (асо) от четирите бои (спатия, каро, купа, пика). Съвремените технологии дават опция за игра на компютър от у дома, от телефон или таблет, когато си на открито! Изборът е твой, а опциите неограничени!

Как се играе Белот /кратко обяснение/

Играта на Белот се играе от 4-ма индивида. Ползва се общоприетоо френско тесте с 32 карти, от 7ци до Асаци (отстраняват се картите от 2 до 6). Играчите застават на кръст, като сътрудниците са един против различен.

Преди играта да стартира се раздават по 5 карти в ред противоположен на часовниковата стрелка. В същия ред тече етапа на анонсите, където всеки дава някакъв анонс или афишира пас. Подредени по мощ, анонсите са: Спатия, Каро, Купа, Пика, Без Коз, Всичко Коз. Печели най-силния разгласен анонс.
След като етапа на анонсиране завърши се раздават по още 3 карти на всеки състезател, като се образува ръка от 8 карти за рунда. Пръв стартира играчът седящ отдясно на раздаващия, като реда на игра продължава да е противоположен на часовниковата стрелка.

Всеки рунд трае 8 взятки. Всяка взятка се печели от играча, дал най-силната карта съгласно анонса на който се играе. В края на рунда се броят картите които двата тима са спечелили и въз основата на тяхната стойност се дефинират точките за всеки тим. Отборът който е обявил постоянно би трябвало да има повече извоювани точки от противниковият тим. В противоположен случай всичките точки отиват за съперника.
Отборът който първи стигне 151 точки печели играта на Белот.

следва

*** Към
хазарта могат да се прояват форми на взаимозависимост, които водят до житейски банкрут и/или личностно саморазрушение. Един от термините за хазартна взаимозависимост е лудомания (лат. ludo — играя + др.-гръц. μανία — безумство, увлечение, към игри). В МКБ-10 лудоманията е под код F63.0 – патологично залагане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР