Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)

...
Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)
Коментари Харесай

Таблата е най-старият хазарт

Думата хазарт има арабски генезис. Думата „ al zahr “ (ал захр) се превежда като зар, зарове. От нея произлиза и британската дума „ hazard “ (риск, заплаха, шанс).

Табла /Backgammon/   

История

Таблата е от античните игри в света, зародила в региона на Древен Египет, Шумер, Месопотамия. Името й идва от латинското tabula, което значи „ маса “ или „ дъска “. Tabula е тип табла, която се е играела в Древен Рим. Наричала се по този начин, тъй като се играела на специфична дъска.

Правилата на Tabula били доста сходни с тези на днешната табла. Пак всеки от играчите разполага с 15 пула и задачата е била да бъдат взети по-бързо пуловете, само че при започване на играта нямало ситуирани пулове на дъската а трябвало да се вкарат в игра посредством хвърляния на заровете.

Друга разлика е, че са били употребявани три, а не както в този момент – два зара. И последната разлика е, че и двамата играчи са тръгвали от една и съща позиция и са въртели пуловете по дъската в една и съща посока.

С всеобщото нахлуване на Интернет измежду хората, на практика всички игри стават цифрово налични, като състезател може да избира да играе без
залози, с /виртуални непарични залози – събиране на точки/ и действителни парични залози с равнища и противници от целия свят по собствен избор.

Дори обществените мрежи като ФБ, да вземем за пример имат цели раздели в профилите си с игри, където онлайн могат да се играят всевъзможни занимателни и
хазартни игри. В момента на писането на материала проверихме и онлайн табла играеха над 20 000 индивида.

Правила

Познати са четири типа игри според от разпоредбите: „ елементарна “ табла,  „ челеби “, „ гюлбара “ и „ запушалка “. И при четирите се играе върху дъска, която е разграничена на 4 бранша по 6 позиции, като се употребяват 2 зара. Играе се от двама играчи.

Всеки от играчите има по 15 черни или бели пула, които би трябвало да реалокира сред 24-те позиции на дъската съгласно числата, които демонстрират двата зара. Целта е най-бързо да се придвижат пуловете по полета и да се извадят от играта.

Правилата за интерпретиране на заровете и за свободно придвижване са идентични при всички разновидности, с някои изключения: всеки състезател има право да мести два пъти при разнообразни стойности (напр. 1-3) и четири пъти при идентични стойности на заровете – „ чифт “ (напр. 4-4); два (четири) пула се местят на толкоз позиции, колкото демонстрират заровете.

Няма ограничаване за заетостта на междинните позиции, само че крайната би трябвало да е свободна, заета от лични пулове, или от уязвим неприятелски пул. Един пул може да се мести повече от един път при изискване, че всяко преместване е валидно; Когато всички пулове се съберат в последния бранш по посоката на придвижване, могат да се местят отвън дъската (позиция 25). Побеждава този състезател, който пръв извади от игра всичките си пулове. Ако успее да го направи преди другият да е извадил пул, печели две точки. Такава победа е наричана „ марс “.

При всяка от разновидностите има разнообразни вариации в началните позиции, посоката на въртене, изискванията за годност на преместване и отиграване на чифт.

Обикновена табла

При първичната класификация всички пулове са на дъската – 2 броя на позиция 24, 5 броя на позиция 13, 3 броя на позиция 8 и 5 на позиция. 6. За единия състезател позиция 24 е в горния десен ъгъл на дъската и той мести своите пулове в посока на въртене противоположна на часовниковата стрелка. За другия състезател позиция 24 е в горния ляв ъгъл на дъската и той мести своите пулове в посока на въртене по часовниковата стрелка.

Така позиция 1 на всеки състезател е 24-та за другия, 6-тата подхожда на 19-та и 12-та на 13-та. Пул може да се мести в случай че крайната позиция е празна, заета от един или повече лични пулове, или от един неприятелски пул. В този случай противниковият пул се „ удря “ и пулът излиза от играта.

Играч, който има пулове отвън игра е задължен да ги вкара в игра на позиции 24 до 19 (1 до 6 за противника) според от хвърления зар. Други пулове не могат да бъдат местени до момента в който всички не са вкарани в игра.

Изваждането на пул от играта води до загуба на ходове от наново преместване и неизползване при блокиран пул отвън игра. Защита се обезпечава посредством събиране на повече от един пул върху дадена позиция – създаване на „ капия “ (кула). Построяването на няколко „ капии “ пази личните пулове и лимитира ходовете на съперника, само че понижава вероятните местения при следващи ходове.

Гюлбара

При „ гюлбарата “ (понякога „ диобара “, „ дьобара “ или „ дюбара “) пуловете се местят в посока от 24 към 1 за всеки състезател. Всички пулове в началото са на позиция 24, само че нормално там са поставени единствено два (понякога три), а другите са до дъската или в ръката на играча. Позиция 24 е в горния десен ъгъл за единия състезател и в горния ляв ъгъл за другия. Така позиция 24 на единия състезател се явява позиция 1 за съперника му.

Защитата на позиция става единствено с един пул и няма изваждане от игра на противниковите посредством удар. Това разрешава блокиране на шест поредни позиции с дребна част от пуловете на играча.

Особеното при доиграването на чифт е, че с изключение на четирите местения с посочената дължина се играят и всички последващи чифтове в възходящ ред до 6.

Например в случай че сте хвърлил 3-3 ще играете четири местения с дължина 3, четири местения с дължина 4, четири местения с дължина 5 и четири местения с дължина 6 (най-много местения се вършат при 1-1). Ако не е допустимо да доиграете даден чифт, съперникът ви го доиграва. Незапочнат чифт (без годен ход с главната дължина) и разнообразни стойности не се доиграват. В множеството разновидности чифтове се играят до шестици на третия и идващите ходове.

Тапа

Играе се още веднъж с 2 зара, като всеки един от играчите разполага с 15 пула. При започването на играта, на дъската има общо 4 пула, по два за всеки от играчите, които стоят на съответната 24 капия за всеки състезател. В началото на играта всеки хвърля по един зар и този, който хвърли по-големия стартира играта. Целта е да местите пуловете си по капии. Трябва да следите някой ваш пул да не остане гол, тъй като съперникът ви може да го „ затапи “. По този метод няма да може да го местите, до момента в който той не го „ освободи “.

Стратегия

В таблата има три съществени тактики.

Блокада – получава се, когато се наредят 6 поредни капии. Така съперникът не може да ви „ прескочи “. Блокадата е комфортна позиция, в случай че той има гол пул да бъде удрян, до момента в който не си запълните полето със лични пулове.

Блиц – тактика, при която се стремите да запълните своето поле с капии, до момента в който държите негови един или два пула на открито. Ако примерно съперникът ви на първото си мятане има 2 и мести един от своите пулове във вашето поле от 1 на 3, а вие по-късно хвърлите чифт петици е добре да ударите и двата му пула.

Третата тактика се употребява, в случай че изоставате в играта. При нея е добре да си извършите 1 или 2 капии в противниковото поле. В избрани случаи е уместно да оголите пул, с цел да го удари съперникът ви, с цел да не оставяте единствено един и то гол пул в неговото поле, а да извършите капия.

По този метод го затруднявате с прибирането на пуловете му, тъй като имате положителни позиции да го ударите, в случай че остане гол, а по този начин също го и затруднявате при вземането на пулове в края на играта, тъй като свободните позиции, където би могъл да върти пуловете си са по-малко, а и би трябвало да следи и внимава да не остави гол пул, което от време на време е невероятно.

*** Към
хазарта могат да се прояват форми на взаимозависимост, които водят до житейски банкрут и/или личностно саморазрушение. Един от термините за хазартна взаимозависимост е лудомания (лат. ludo — играя + др.-гръц. μανία — безумство, увлечение, към игри). В МКБ-10 лудоманията е под код F63.0 – патологично залагане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР