Друг рисков фактор е свързан с количеството време, което прекарваме

...
Друг рисков фактор е свързан с количеството време, което прекарваме
Коментари Харесай

Венозната болест на краката е предотвратима Флаваноиди подобряват венозната циркулация

Друг рисков фактор е обвързван с количеството време, което прекарваме седнали или прави. В доста специалности спецификата на работа изисква работа на компютър или  на едно място или , с дребна опция за сядане. В единия случай се получава лимфен застой и понижава циркулацията на кръв в долните крака, а в другия - несъразмерното натоварване се отразява неподходящо на структурата на венозните стени.

 е различен рисков фактор, самостоятелен от степента на физическа интензивност. Логично, цялостните хора се движат по-малко, само че самото ексесивно струпване на подкожна и висцерална мастна тъкан предизвиква инфекциозен развой в целия организъм, притиска стените на кръвоносните съдове и на мускулите, и води до инфектиране и на ендотела (вътрешните стени на кръвоносните съдове), причиняваща ендотелна дисфункция и с това, появяването на варици - разширени вени.

Непопулярен рисков фактор е честото . Работата на водачи и стюарди е рискова за венозната съдова система, само че включително влизат все по-често хора, които употребяват услугите на авиацията по няколко пъти месечно. Рязката смяна в налягането се отразява в внезапна вазоконстрикция и вазодилатация (свиване и отпускане) на венозните стени.

Тези типичен рискови фактори не предизвикват разширени при всеки, само че могат да бъдат взети под основание, с цел да редуцират вероятността от поява на венозна болест.

Как могат поотделно да се понижи техния риск?

На генетиката не можем да повлияем волево, само че можем да живеем по този начин, че да не позволяваме струпване на неподходящото въздействие на останалите рискови фактори. Това значи да съблюдаваме телесното си тегло като се опитваме да го държим в норма. Да не прекаляваме с горещите душове и вани, които имат способността да разпускат стените на кръвоносните съдове, да се грижим краката ни да бъдат отпочинали, да ги масажираме при изтощеност или при дълги часове седене, да употребяваме ластични чорапи при пътешестване със аероплан, да се храним здравословно и да редуцираме приема на сол, а увеличим приема на вода.

Същите правила важат и за останалите рискови фактори. При хората с наднормено тегло, приема на вода е от изключително значение освен за ускорение на метаболизма и освобождение на токсините от тялото, само че и за ускорение на лимфния поток и усъвършенстване на водно-солевия баланс. Ако придвижването въпреки всичко е непостижимо в по-активни параметри, повдигането на крайниците след интервали на дълга неподвижност спомагат за оттичане на лимфата и за по-лесното напредване на венозната кръв. Това е извънредно значимо и за хората, чийто работен ден минава на крайник.

Масажите от долу на горе (обратно на гравитацията) на долните крака, както и редуването на горещи и студени вани или обливания подтикват кръвната циркулация и освобождават венозния застой, който постоянно съпътства обездвижените хора. Ясен симптом за подобен е студените ходила, отоците към глезените (ако не са породени от сърдечносъдово заболяване) и възприятието за тежест и болки в прасците. Редуването на топло и студено е венозна гимнастика, която тренира безвредно еластичността на венозните стени и предотвратява отпущането им, възпалението и ригидността (скованост).

Ако към този момент има данни за разширени вени?

Когато венозната болест се е появила в лека степен, належащо е да се създадат действия за прекратяването на процеса и за възобновяване на вените. Съвременната медицина разполага с редица хирургични и по-малко инвазивни способи, само че те са подобаващи за тежки положения. Наред с описаните нагоре ограничения, в помощ на разширените вени идват и растителните метаболитни съединения, постоянно пигменти, познати като флаваноиди .

Освен с мощното си антиоксидантно деяние, някои от тях имат свойството да работят непосредствено върху работата и структурата на съдовите стени, както и върху възпалителни процеси, свързани с тях. Такъв флаваноид е диосминът .

Изолиран най-вече от цитрусови плодове, диосминът се среща и в някои билки като Възлово живаниче, само че най-често се изолира от различен флаваноид, който се среща в портокаловите кори.

Как диосминът работи върху разширените вени?

Може би тук е моментът да обърнем внимание преди този момент на това какво съставляват и за какво се образуват разширени вени.

Венозната кръв, за разлика от артериалната, се движи в посока изпод нагоре и с цел да може да преодолее гравитацията, на избрани дистанции вътре във венозния съд се разполагат клапи. Тяхната работа е да попречват връщането на кръвта. Отварят се по едно и също време в темп, подобаващ на сърдечните пулсации и при естествена циркулация кръвният поток се обновява непрекъснато.

При някои хора обаче нарушена клапна функционалност става причина избран кръвен размер да се връща и да се събира в онази част на съда, където клапата не затваря компактно. Там се получава разтежение на съдовата стена и тази стена усилва размера си като по повърхността й се натрупват кръвни кафези и метаболитни субстанции, които заплашват организма от появяването на тромби и основават условия за тежки възпаления.

Това, което прави диосминът е:
Да понижи степента на инфектиране. Да усили антиоксидацията. Да тонизира венозната стена, т.е., да я " стегне ", като по този метод спомогне за по-пълноценното оттичане на кръвния поток по венозния път. Да увеличи устойчивостта на капилярната мрежа, която има и байпасна функционалност и усъвършенства циркулацията. Но да понижи капилярната пропускливост като я възстановява, като по този метод предотвратява капилярен застой. Да увеличи венозното налягане, с което да улесни изтласкването на кръв през клапите. Да подтиква дренажната функционалност на лимфната система, с което да понижи лимфния застой. И не на последно място, да усъвършенства външния тип на краката.
Ефектът на флаваноидът регистрира още в първите 2 до 6 седмици, има добра търпимост, използван е и при бременни, само че след здравна консултация и има отличен профил на сигурност. Единственото основание е обвързвано с приема на противосъсирващи препарати (антикоагуланти) при хора, с висок риск от кървене, тъй като веществото в него може да повлияе върху агрегацията на тромбоцитите.

Материалът е възложен от Фьоникс Фарма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР