Дрегерът показал, че управлява с 1,10 промила Районният съд в

...
Дрегерът показал, че управлява с 1,10 промила Районният съд в
Коментари Харесай

Съд върна колата на пиян шофьор - написали му акта със сгрешена дата

Дрегерът посочил, че ръководи с 1,10 промила
Районният съд в Първомай анулира глобите на лидер, заловен да кара пийнал в село Воден. Причината за това била неверно посочени дата и час в акта. 

На 5 март двама униформени патрулирали в селото сред 22 и 23 ч. Забелязали по какъв начин човек слиза от спрян на платното " Фолксваген Голф " със разпален мотор и светещи фарове. На шофьорската седалка имало различен мъж, който решили да ревизират.

Полицаите доловили, че лидерът мирише на алкохол и го тествали с дрегер, който отчел 1,10 промила централизация на алкохол в издишания въздух. По тяхно предписание мъжът свалил номерата на колата и ги дал на чиновниците, след което бил отведен в районното ръководство в Първомай. В 23,40 ч. той получил ваучър за здравно проучване, в който се подписал, че приема показанията на теста за алкохол. 

Униформените взели книжката на водача и прекратили регистрацията на колата. След среднощ единият от тях съставил акт за определяне на административно нарушаване, в който било записано, че мъжът е карал персоналния си автомобил след приложимост на алкохол в 0,10 ч. на 6 март. На база на него е на 22-ри е било издадено и наказателно разпореждане, с което нарушителят е бил санкциониран с 1000 лева, лишен от правото да ръководи МПС за 12 месеца и е изгубил 10 контролни точки. 

Според Закона за административните нарушавания и санкции датата и мястото са съществени правила и са безусловно нужни. Неправилното им изтъкване е значително нарушаване на разпоредбите, тъй като накърнява правото на отбрана и затруднява правосъдния надзор. 

Извлечение от паметта на дрегера посочило, че тестът е записана в 22,46 ч. на 5 март. Същият час е бил отразен и в талона, а се удостоверил и от разпита на служителите на реда. Тъй като вписаните данни не подхождат на действителните, съдът анулира наказателното разпореждане. Шофьорът би трябвало да получи и 1200 лева за адвокатски разходи. 

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период пред Административния съд в Пловдив.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР