Драмите с лекарствата продължават. Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес

...
Драмите с лекарствата продължават. Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес
Коментари Харесай

Драмите с лекарствата продължават

Драмите с медикаментите не престават. Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Това се показва в позиция на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Тя е във връзка зародилата обстановка с изписването на електронни предписания.

Фармацевтите упорстват да схванат чий “търговски интерес ” засягат измененията, които дават изясненост по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите

БФС поддържа нормативните промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Чрез тях се усъвършенства контролът по предписването и отпущането на съответните артикули, допълват от организацията.

Точно дигитализацията на процесите очевидно демонстрира, че към този момент разпределяне без рецепта не може да се прави. Предписващият и контролните органи към този момент получават информация дали и какво тъкмо е отпуснато в аптеката, споделят от БФС.

“В този смисъл недоумяваме за какъв “диктат на аптеката ” става дума, когато всички схванаха, че предписващият е този, който дефинира лечението на пациента. В аптека към този момент не може да се отпуска друго, с изключение на тъкмо предписаното от лекаря ”, допълват от БФС.

Фармацевтът не може да отпусне лекарствен артикул, с който не разполага.

От фармацевтичния съюз упорстват за нормативното въвеждане на генеричната подмяна със единодушието на пациента. Това може да става при наложително предложение на всички налични други възможности от фармацевта, с цел да има по-добър достъп до терапия.

В момента нормативната уредба разрешава определяне по интернационално непатентно название или както е известно измежду пациентите “генерично определяне ”. Тогава в аптеката фармацевтът може да предложи, а пациентът да получи, всички налични други възможности. Те са със същото интензивно вещество, централизация, доза, лекарствена форма и същото качество, сигурност и ефективнос.

Лекарствените артикули са налични, когато продуктът е регистриран в страната. Същото важи и когато е разполагаем в аптеката и има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга.

От издадените електронни предписания за последните два дни са изпълнени тези позиции в рецептата, които са били налични в аптеката и които пациентът е поискал да получи. Едва в този момент става видно и доколко пациентите се придържат към лечението, предписана от лекарите.

Причините за непридържане към лечението нормално са свързани с липса на лекарството в съответна или във всички аптеки, се добавя в позицията на БФС.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР