ДПС внася закон за допълнителни ежемесечни вноски във Фонда за

...
ДПС внася закон за допълнителни ежемесечни вноски във Фонда за
Коментари Харесай

ДПС предлага производители на еленергия да правят допълнителни вноски във Фонда за енергийна сигурност

ДПС внася закон за спомагателни ежемесечни вноски във Фонда за енергийна сигурност от производители на електрическа сила от производители на зелена еленергия, разгласи на брифинг в Народното събрание Рамадан Аталай. Той напомни, че през вчерашния ден в енергийна комисия в Народното събрание е прегледан план на решение за спомагателни отчисления от облагите на ВЕИ-тата с мощ от 500 и над 500 киловата.

„ Изненадващо откакто представихме нашите претекстове, в ръководещото болшинство гласоподаваха срещу с главен мотив, че сме показали решение, а не законопроект “, разяснява Аталай.

Той моли към премиера Кирил Петков и Политическа партия да поддържат квалифицирания законопроект в тази посока, защото е в полза на обществото и срещу тези компании, които печелят сега от производството на сила и от обезщетенията, които получават.

„ По този метод ще се съберат средства във Фонда, с цел да продължи подпомагането на общини, лечебни заведения, учебни заведения и други за високите цени на тока “, изясни енергийният специалист. Той посочи, че след тяхното предложение първи са реагирали от кръга „ Капитал “.

„ В техния разбор си признаха, че в производителите на електрическа сила от екоенергия остават 60 млн. лева от разликата сред прогнозната и пазарната цена на тока “, посочи Аталай. Според данни на Движение за права и свободи, обаче, от юли предходната година до февруари 2022 година от разликата сред планирана и пазарна цена на еленергията у ВЕИ-тата държавното управление до момента е оставило 366 млн. лева

„ Ако беше признато нашето решение щяхме да спрем още 366 млн. да не отидат в ръцете на ВЕИ-тата. Мога да ви кажа още числа с голословната облага, която остава в ръцете на производителите на сила от ВЕИ, до в този момент към 3 милиарда лева, чака се още толкоз, които ще бъдат извоювани въз основа на растежа на електрическата енергия. Тази цена я заплаща българското общество “, означи Аталай.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР