Дойче велеСитуацията в АЕЦ Запорожие остава много нестабилна, предупреди неотдавна

...
Дойче велеСитуацията в АЕЦ Запорожие остава много нестабилна, предупреди неотдавна
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие е на ръба на колапса - системите за сигурност са деградирали

Дойче веле

Ситуацията в АЕЦ „ Запорожие " остава доста нестабилна, предизвести наскоро генералният шеф наМеждународна организация по атомна сила (МААЕ)Рафаел Гроси. По неговите думи, на атомната централа, окупирана от четвърти март 2022 година от съветските войски, има цялостни или частични нарушавания в шест от седемте протокола за нуклеарна и физическа сигурност на МААЕ.

Гроси, който за следващ път е посетил централата при започване на февруари, е установил, че електроподаването там е било прекъсвано към този момент осем пъти поради повреди, които не са били на площадката на нуклеарното оборудване. Освен това не престават да съществуват " кадрови проблеми, проблеми с инспекцията и обслужването на сериозно значимите системи за сигурност, както и с надеждността на логистичната верига на доставки ".

Украинската страна се съмнява, че съветските окупатори се придържат към протоколите за сигурност за действие на реакторите. При това даже да са в режим на „ студено " прекъсване, те имат потребност от непрекъснато обслужване от страна на лицензиран личен състав, познаващ протоколите. Както наподобява обаче - тъкмо подобен личен състав не доближава.

Подготвен личен състав за осъвременената централа няма

По данни на президента на украинската държавна компания „ Енергоатом " Петър Котин, 360 чиновници на централата, които не са подписали контракти с съветската компания „ Росатом ", от февруари нямат достъп до площадката. „ Нашия умел личен състав към този момент го няма там. През февруари окупаторите изведоха оттова и последните ни сътрудници, които останаха правилни наУкрайнаи се грижеха за сигурността. Останали са им единствено осем началници на смени - хора, които директно дават отговор за нуклеарната и радиационната сигурност ", съобщи Котин на среща в Киев, отдадена на обстановката в „ Запорожие " след двегодишна окупация.

Руският личен състав, който обслужва централата, не може да я експлоатира несъмнено, акцентира президентът на „ Енергоатом ". Той показва, че прединахлуването на Русия в Украйнаблоковете са били осъвременени, обновените планове доста се разграничават от съветските, а руснаците нямат нужния лиценз за работа с тях, изискван от украинското законодателство.

„ Събрали са там личен състав от околните градове и села - хора, които въобще не знаят какво е нуклеарна централа, виждали са я единствено отдалеко ", споделя Котин. В началото на 2022година „ Запорожие " е била обслужвана от към девет хиляди души, аактуалната бройка на личния състав в този момент е незнайна.

Оборудването може да излезе от строя

Експертите акцентират, че без съответното квалифицирано обслужване множеството системи в централата просто деградират ипредставляват заплахадори в неработещо положение. Това се отнася по-конкретно до системите за изстудяване на нуклеарните блокове, които са в „ леден " режим - с реактор, който е оставен при ниско налягане и с ниска температура на охлаждащата вода.

Руските окупатори към този момент на няколко пъти са съобщавали за приключване на борна киселина от първия силует на централата, който охлажда нуклеарното гориво, към втория силует на реактора, споделя пред Дъждовни води Дмитрий Гуменюк от Държавния научно-технически център по нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна.

Той показва, че борната киселина е много нападателна среда и в случай че изтече, може да се стигне до повишение на корозията на цялото съоръжение. По думите на Гуменюк, поради това пораства вероятността от неконтролируем отвод на оборудването. Той акцентира, че няма достоверна информация дали личният състав, който е останал в централата, ревизира оборудването и дали прави нужните поправки. „ Ако несанкционираното и неточно потребление на оборудванията продължи, пораства вероятността оборудването да откаже, даже блоковете да са в „ леден " режим. "

МААЕ желае централата да бъде върната под украински надзор

С оглед на рисковете от по-нататъшната употреба наАЕЦ „ Запорожие ", при започване на март Съветът на ръководещите на МААЕ одобри резолюция за незабавното ѝ връщане под цялостния надзор на Украйна. В документа се насочва апел към Русия бързо да изведе от централата целия неоторизиран личен състав, в това число военните, и да я върне под цялостния надзор на способените органи на Украйна - в сходство със съществуващия лиценз, публикуван от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна.

В отговор съветското външно министерство съобщи, че всички документи и заявки за връщането на „ Запорожие " под контрола на Украйна се считат за „ нарушаване на суверенитета наРуската федерация ".

През януари от МААЕ оповестиха, че съветската войска е минирала централата, разполагайкивзривни устройства сред нейните вътрешни и външни ограждения, което е несъвместимо със стандартите за сигурност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР