Доволен от заключенията на руското разследване, които отдалечават призрака на

...
Доволен от заключенията на руското разследване, които отдалечават призрака на
Коментари Харесай

Тръмп спечели битката, но дали ще спечели и войната?

Доволен от заключенията на съветското следствие, които отдалечават призрака на процедура по импийчмънт, Доналд Тръмп съобщи гръмко през вчерашния ден, че ще потърси сметка от хората, които отправяха обвинявания против него. Въпреки че няколко правосъдни фронта остават отворени, публикуването на най-важните изводи от отчета на специфичния прокурор Робърт Мълър е същинска глътка въздух за американския президент преди изборите следващата година.

"Доволен съм, че това завърши ", съобщи милиардерът републиканец от Овалния кабинет, имайки поради отчета, съгласно който няма доказателства за сговор сред неговия екип и Москва.

Същевременно обаче, налегнат от осезателен яд, той добави: "Има доста хора, които направиха в действителност ужасни неща, бих споделил даже неща, които съставляват държавна измяна. Трябва да се обърне внимание на осъщественото от тях ", сподели той, очевидно решен да сложи съперниците си от Демократическата партия в отбранителна позиция след развръзката на това, което той от няколко месеца наричаше "лов на вещици ".

Повтаряйки апелите на огромен брой републиканци, които разкритикуваха държанието на медиите през двете години следствие, един от синовете на Тръмп, Ерик, предложи на няколко вестника и малките екрани, измежду които "Ню Йорк таймс " и Си Ен Ен, да поднесат своите извинения.

Доналд Тръмп, който от четвъртък ще се върне на предизборната сцена в Гранд Рапидс, Мичиган (един от основните щати, които му разрешиха да завоюва изборите против Хилари Клинтън през 2016 г.), може да си послужи с отчета на Мълър, с цел да раздуха пристрастеностите на електората.

Противниците му от Демократическата партия са изправени пред алтернатива: дали да затворят страницата с аферата Мълър и да сформират стратегия, позволяваща, по думите на претендента на първичните избори Пит Бутиджидж, "да бъде комплициран завършек на тръмпизма ", или да не престават всеки ден да припомнят за многочислените "зони на здрача ", заобикалящи това президентство.

Министърът на правораздаването Бил Бар разгласява в неделя вечерта обобщение от четири страници на отчета на Мълър, само че водачите на демократите в Конгреса желаеха да видят целия отчет, и подчертаха, че Бар, който е назначен от Доналд Тръмп, не е неутрален наблюдаващ.

Демократите натъртват най-много върху обстоятелството, че по въпроса за допустимо възпрепятстване на правораздаването от Доналд Тръмп, специфичният прокурор Мълър не е стигнал до дефинитивно умозаключение. "Макар да не стига до заключението, че президентът е направил закононарушение, отчетът не го оневинява ", написа някогашният началник на ФБР.

Но Бил Бар, който чете документа от петък до неделя, стигна до заключението, че в него няма данни за нито едно нарушаване на закона, което да докара до правосъдно гонене поради възпрепятстване на правораздаването.

"Далеч от "пълното оневиняване ", за каквото твърди президентът, отчетът Мълър не оневинява категорично президента ", обявиха демократите Джерълд Надлър, Адам Шиф и Илайджа Къмингс, които управляват три авторитетни парламентарни комисии в Конгреса.

Заедно с трима други ръководители на парламентарни комисии от Демократическата партия, те желаеха през вчерашния ден в писмо министерството на правораздаването да "предостави на Конгреса целия отчет на Мълър ", а също и документите, върху които той се основава, до 2 април.

Доналд Тръмп отнася ли се благосклонно към издание на отчета?

"Това зависи от министерството на правораздаването. За мен това не е никакъв проблем ", съобщи той.

Робърт Мълър завърши траялото 675 дни следствие, което държа Съединените щати напрегнат. Обвинение за "сговор " не бе предявено към нито един от 34-мата обвинени по делото, измежду които шестима близки сътрудници на Тръмп.

Разследването докара до зрелищни осъждания на някогашния началник на предизборната акция на Тръмп Пол Манафорт и на някогашния му персонален юрист Майкъл Коен, които бяха наказани на затвор за разнообразни злоупотреби и лъжливи показания.

Дали президентът има желание да употребява правото си да помилва някои от своите някогашни сътрудници, които са през днешния ден в пандиза? "Не съм мислил за това ", сподели той, без категорично да изключва тази опция. По стичане на събитията един от най-яростните му и ползващи се с медийно внимание критици, юристът Майкъл Авенати, бе задържан през вчерашния ден за опит за изнудване на компанията за спортна екипировка "Найки ", а също по този начин и за други финансови злоупотреби.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР