Доцент от Университета за национално и световно стопанство беше уволнен

...
Доцент от Университета за национално и световно стопанство беше уволнен
Коментари Харесай

Уволнение за преподавател, реагирал във „Фейсбук“ на посещение на Бойко Борисов в УНСС

Доцент от Университета за национално и международно стопанство беше уволнен след пост във „ Facebook “. Събитията се случват, откакто той подава оставка от управителна позиция след посещаване на Бойко Борисов в университета при започване на април.

Два дни преди изборите министър председателят Борисов посещава УНСС и преглежда нов корпус. Същия ден доцент Мартин Осиковски, който преподава от над 10 години медии и връзки в образователното заведение, написа във „ Facebook “ пост, че се разделя с длъжността си.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Аз реагирах на своя персонален профил в обществената мрежа „ Facebook “, като направих една форма на алегоричен митинг. На втори април с това посещаване беше нарушен да го кажем по този начин духът на закона за висше обучение “, споделя доцент Осиковски.

Няколко дни по-късно от управлението му желаят писмени пояснения. Предоставя ги. След няколко седмици е дисциплинарно уволнен.

Мотивите са, „ че е осъществено тежко нарушаване на трудовата дисциплинираност, корист с доверието на работодателя, а и също по този начин уронване на престижа на предприятието “, споделя преподавателят.

Според управлението на университета изказванията в обявата са погрешни.

Снимка: btvnovinite.bg " Всичко това е обвързвано с положителното име и престижа на университета. Неговите пояснения не бяха безапелационни. По кодекса на труда има си там специфични процедури “, споделя ректорът на УНСС доктор Димитър Димитров.

Ректорът изяснява, че е определена датата 2 април за това посещаване на премиера, защото " на 30 март ние получихме протокол от ДНСК, строителният контрол, че имаме Акт 16 и планът е приключен ".

„ Уронване на престижа значи подчертаване на такива условия, които унищожават доверието в института. а той не е споделил това “, разяснява адв. Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет.
Снимка: btvnovinite.bg
В отбрана на преподавателя е проведена подписка. До момента подписана от над 2000 студенти и близо 1000 преподаватели.

„ Точно тези неща, които учим в университета, се опитваме да ги покажем на процедура.
Идеята ни е да си го върнем. По този метод ще покажем, че не сме съгласни с това решене на ректора “, споделя Надя Манова, студент по " Медии и публицистика ".
Снимка: btvnovinite.bg
Въпреки че към този момент не е учител в УНСС, доцент Осиковски ще продължи да образова студентите си непринудено и онлайн до края на семестъра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР