- Доц. Околийски, вървим ли към пълен локдаун в България

...
- Доц. Околийски, вървим ли към пълен локдаун в България
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски от СЗО: Само 7-8% от българите са анти...

- Доц. Околийски, вървим ли към цялостен локдаун в България при тези равнища на инфектирани и умряли от ковид?

- Всякакви решения, които понижават натиска върху лечебните заведения, би трябвало да се подхващат. Това е отговорността на една страна - СЗО не предлага нито локдауни, нито нищо друго. Зеленият документ е стъпка в вярната посока, с цел да може да се стимулират хората да се имунизират. Ние не сме идиотите на Европа с тия 20%! По други аргументи се имунизираме, само че в този момент сме минимум ваксинираните на континента. Ако това се резервира, ще останем някакъв изолиран остров - прилежащи страни като Румъния имат над 30% имунизирани, Гърция от дълго време са над 60%.

- Като представител на Световната здравна организация, има ли други страни по света с такова антиваксърско отношение, както в България?

- Аз не бих го определил като „ антиваксърско” - в противен случай, българите са доста рационални хора и по принцип взимат верни решения. Въпросът е, че доста огромна част от тях, към 30-40%, са комплицирани. Причината е, че нямат верните послания и информация. Само 7-8% са антиваксъри и са изрично настроени, имат причините и не биха се имунизирали. Останалите хора, в случай че им се даде вярната информация и бъдат посъветвани, най-много от персоналния си доктор и от различен експерт, биха се ваксинирали. Това, че не са ваксинирани, не значи, че те са антиваксъри. В момента организираме пета вълна на проучването за държанието и настройките на българите към COVID-19 и имунизациите. Имаме извършени 4 талази до момента от него предходната година. И по-късно проучването спря - предходното държавно управление не го продължи. Служебният кабинет в този момент реши да го започва отново и тази седмица ще завърши работата на терен. Ще има репрезентативна извадка. И тъкмо там ще има разбор на аргументите, заради които хора, които имат опция да се имунизират, още не са го създали. Търсим отговор каква психическа логичност стои зад сходно решение. По-интересният въпрос е какво би трябвало да се направи, та тези хора да отидат да се имунизират. Това ни е нужно и като СЗО, и като Министерство на здравеопазването.

- Какво демонстрира проучването на СЗО за аргументите за настройките на българите към имунизациите?

- От предните четири талази на проучвания анализът демонстрира, че хората имат вяра най-вече на персоналния си доктор. А у нас до момента не бе направено усилието да бъдат въвлечени общопрактикуващите лекари като съдружници за имунизирането. И бяха оставени на тяхната професионална съвест. Много българи са комплицирани - имат вяра на подправени вести, на конспирации. Всички сме хора - това се случва. А джипитата не бяха подготвени и привлечени като сътрудници, а те са най-важните. Ще ни трябват към седмица, с цел да може резултатите от петата вълна проучване да отидат до Копенхаген и по-късно да бъдат оценени. Ясно е, че не ни трябват някакви епизодични послания по малките екрани: Ваксинирайте се! И фотоси на щастливи хора, които са се ваксинирали, и нещастни, които не са - това не работи.

- Не е ли разколебаващо, че персоналните лекари подхождат към коронавирус по напълно друг метод? Едните бързат да ти изпишат антибиотици, а други залагат на напълно друго лекуване?

- Няма обединен метод и логаритъм, с цел да бъдат задължени като медицински експерти да преследват най-хубавия интерес на пациента. Няма друго мнение в медицината, когато имаме ясни доказателства. Когато някакви престижи приказват спорно по тази тематика, те объркват хората. А това са професори в напълно други области. Единият, примерно, е биолог ​- той няма по какъв начин да схваща от коронавирус. А приказва от последна инстанция и това работи объркващо. Важно е да се означи, че хората одобряват истината и по благосклонност - тук е малко като избора на политик, за който да гласуваш. Е, не може по този начин! Другото нещо, което излезе от предходното проучване, е да се доверим на националните медии - на тези, които имат отговорно държание.

- Има ли образци за такова отговорно държание?

- Такава да вземем за пример е Българска национална телевизия. Тя се държеше добре и хората виждаха в нея надеждна информация. СЗО създаде една апликация за смарт телефон, която се споделя Health Buddy+. Има го в уеб страницата на Българска национална телевизия. То е като чатбот - има отговори на въпроси, които човек може да зададе. От първия миг от СЗО тръбим, че тази пандемия ще има голямо въздействие върху психологичното здраве на хората -както за тези, които н​е са преболедували, по този начин и за другите. Има милиони хора, които са в боязън да не се заразят, тъй като са в тревога, суматоха и меланхолия. Почти нищо не се направи в тази посока, а в този инструмент има доста въпроси, като: „ Какво правиш, в случай че се страхуваш за околните си?”, „ Какво правиш в случай че загубиш непосредствен?”. Приложението дава отговори. Може да се напише и въпрос, който няма отговор към този момент ​- един път месечно ние преглеждаме въпросите и отговаряме. България е един от първенците в потреблението на това приложение - има над 8000 сваляния. Българският народ има предпочитание за надеждна информация и доказателството за това е фактът, че това приложение са употребява от толкоз доста хора. Има апетит за свястна информация, а не за подправени публикации въз основата на доста дребна група пациенти. Много от антиваксърските публикации са за дребна кохорта пациенти, въз основата на които не може да се създадат никакви заключения.

- Някои вършат връзка сред отношението към имунизациите с понижаването на интелектуалното равнище на българите през прехода. Можем ли да вършим такива безапелационни заключения?

- Не можем да вършим такива крайни заключения, само че би трябвало да работим по посока на ограмотяване и на съответна връзка. Това нещо го няма ​- то е тотално занемарено. Българските деца нямат здравно обучение. Досега от СЗО се борихме за това и ще го вкараме в Плана за възобновяване, който чака утвърждение от Брюксел. Говорим за базово знание за всички здравни опасности - като започнеш от тютюнопушенето и злоупотребата с субстанции и стигнеш до принуждение, полово здраве, нежелана бременност, СПИН и психологично здраве. Много деца са комплицирани и имат проблеми със затлъстяването. За това не се приказва, а българските деца са с наднормено тегло и не спортуват, както западните си връстници. В тези часове би трябвало да има и раздел за сигурност на придвижването. Ние споделяме, че тези неща ги знаем. Знаем ги, само че България губи най-вече деца при пътни произшествия. Това би трябвало да е обособен предмет „ Здравно образование”, разказан е като промяна №6 в проекта, който към този момент отпътува за Брюксел. Ние се застъпихме за неговото включване, вместо да се дават пари за обзавеждането на кабинетите на шефовете и да се поставя изолираност в учебните заведения. В предходния вид на проекта за това желаеха 500 милиона евро.



Доц. доктор Михаил Околийски е специалист на Световната здравна организация в България от 2014 година. Завършил е обществена терапия през 1995 година в Хумболтовия университет в Берлин. В 1998 година получава докторска степен от същия университет. В продължение на петнадесет години работи в Центъра за публично здраве и разбори. Доц. доктор Околийски е взел участие в голям брой семинари в Европа, Азия и Съединени американски щати. Преподава на студенти в Югозападния университет. Тези дни СЗО ще показа петото си проучване за настройките, свързани с COVID-19 измежду българите, което демонстрира и някои от аргументите за настройките към имунизирането и зеления документ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР