Доц. Кунчев с доклад до здравния министърНай-малко болни има в

...
Доц. Кунчев с доклад до здравния министърНай-малко болни има в
Коментари Харесай

Предлагат бързи тестове със секрет от носа за учениците

Доц. Кунчев с отчет до здравния министър
Най-малко заболели има в групата до 19 години

Най-ниска е заболеваемостта от ковид във възрастовата група до 19 години - 155.64 души на 100 000 население, на база последните 14 дни. Това сочи отчет от основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров. В него Кунчев оферират Министерство на здравеопазването да обмисли въвеждането за учениците на бързи антигенни проби, с които се взима секрет от носа.

По данни на МОН, за интервала от 10до 26 ноември са били извършени 600 000 теста в начален стадий, като единствено 0,002 на 100 от тях (116 деца) са били позитивни.

В тази връзка и поради регистриран дефицит на бързи антигенни проби за слюнка, предлагам да се обмисли опцията за закупуване на бързи антигенни проби с назален секрет, с сензитивност по-висока от тестванията със слюнка. Това ще разреши допълнение на типовете бързи антигенни проби и опция за застраховане на всички възпитаници с двукратно проучване всяка седмица, написа Кунчев.

Присъственото образование във всички учебни заведения може да бъде възобновено напълно на 6 декември при тестване веднъж седмично и единодушие на 50% от родителите, потвърдиха през вчерашния ден от МОН. Учениците със зелен документ ще бъдат освободени от пробите. Все още не доближават 60 000 теста за всеобщия филтър на 13 декември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР