Доц. Георги Лозанов – преподавател във Факултета по журналистика и

...
Доц. Георги Лозанов – преподавател във Факултета по журналистика и
Коментари Харесай

Доц. Георги Лозанов: Посещението нас Митрофанова в МВнР е символичен акт и едва ли от него ще последва форма на промяна

Доц. Георги Лозанов – учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет и някогашен ръководител на Съвет за електронни медии, в изявление за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “

На директната ни телефонна линия е доцент Георги Лозанов – учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка и някогашен ръководител на Съвета за електронни медии. Доц. Лозанов, събитие, което нашумя през последните дни, е това, че български проверяващ публицист е разгласен за федерално търсене от Русия. Как ще коментирате тематиката? 

Ще я разясня като посягане върху свободата на словото, което не е изненадващо за режима на Путин. Там изобщо свободата на словото и правото на мнение напълно не е неразбирано. Новото тук и по-особеното, което слага в характерна обстановка и българската страна, е, че тази общо взето репресивна машина се задейства във връзка с непознат на Русия жител, на български жител. И нашата страна в действителност, доколкото конституционно би трябвало да отбрани всеки български жител от подобен вид посягане и принуда, би трябвало да се опълчи по всевъзможен метод, в това число и да обезпечи защита на Христо Грозев. 

Това ли са дейностите, които би трябвало да предприеме България?

Да, това. И в този смисъл, въпреки и доста постепенно, само че общо взето държавното управление и президентът направиха някакви изказвания. Друг е въпросът до каква степен имат политическа опция нашите служби да осъществят тази отбрана. 

Ето, през днешния ден чакаме визитата на Елеонора Митрофанова в Министерството на външните работи. Какво очаквате да се случи на тази среща? 

Това е алегоричен акт. Много добре е, че тя е извикана, с цел да й изискат сметка откъде-накъде Русия, режимът на Путин, държавното управление там и ръководството на Кремъл, имат искания към български жител какво да написа, какво да приказва и какво да не приказва и изобщо какви са тия искания – това би трябвало да се разбере. Но отново споделям, това е алегоричен акт и надали от това ще последва нещо, в смисъл форма на смяна на отношението. А пък в действителност дано да кажем ясно – това и самият Христо Грозев го сподели – това е един сигнал към симпатизиращи групировки на Путин да се разправят с Христо Грозев. В смисъл, този акт е алегоричен, само че напълно не е алегоричен и рискът от сходно изтъкване за търсене от страна на Русия по отношение на Христо Грозев. Така че не чакам нищо изключително да извърши Митрофанова, тъй че да отбрани човешкото право на мнение, което по един или различен метод Русия се пробва през опасност, както нормално работи, да отнеме на Христо Грозев.  

Видяхме доста реакции, както политически у нас, по този начин и от представителите ни в Европейския съюз. Каква би трябвало да бъде реакцията на Европейския съюз, на европейските институции? 

Реакцията несъмнено би трябвало да бъде защита и отбрана на Христо Грозев, взаимност с него, каквато непознатите държавни управления показаха по-бързо от българското. Аз и не знам дали българското държавно управление задоволително ясно към момента е дефинирало позиция. Но и на европейско равнище също е доста значимо да ви кажа, чувството за сигурност във връзка с Христо Грозев сега от това, че принадлежим на Европейския съюз се повдига доста повече, в сравнение с чувството за това, че нашата лична страна може да ти даде сигурност. Така че Христо Грозев в тоя смисъл има привилегията да е жител на страна член на Европейския съюз. И ето в такива моменти се вижда резултата на всеки българин от това участие.  

Т.е. той може да чака отбрана по-скоро от Европейския съюз, в сравнение с от институциите в България? 

Да, да, тъкмо по този начин. И от страни членки на Европейския съюз по линия на тази взаимност в рамките на Европейския съюз, каквато както той самият сподели в изявленията, повече или по-малко е получил. Обадили са му се от други страни, от държавни управления на други страни, европейски, с цел да му предложат протекция.  

И вие казахте - това е посягане върху свободата на словото и виждаме един способ за заплашване. Защо в ХХІ век ставаме очевидци на открит напън върху свободата на словото? 

Защото тук става дума за един властнически режим, който не съблюдава човешки права, в това число и правото на свободата на словото. В последна сметка това е една версия, която Русия основава за себе си за войната и се чака всеки да възпроизвежда повече или по-малко в обществените изяви тази по този начин да кажем държавна версия. И който се отклонява от нея, е застрашен. Но отново споделям, тук странното и по този начин да се каже една крачка допълнително направена в репресията е, че става дума за непознат на Русия жител. Разбира се, Христо Грозев с неговите следствия, с организацията и медията, за която работи, е влезнал на една територия, на която са изключително ревностни тайните служби на Русия, тъй като това е в действителност тяхна територия. Той проверява – прави се проверяваща публицистика, дейностите на тайните служби, на съветските секрети служби отвън Русия. Това е във всички случаи вдишване на огромен риск и доста огромна храброст. И този риск е от дълго време стихотворец от Христо Грозев и от неговите сътрудници. Аз постоянно съм си мислел с известно терзание, че това няма по какъв начин да не се случи, което се случва сега, по този начин да се каже той да бъде посочен като зложелател, против който да се насочат някакви сили, неидентифицирани, и след това Русия да стои настрана и да споделя, че няма нищо общо с вероятно – да не дава Господ – деяние против Христо Грозев. Така се е случвало доста пъти с разнообразни жители на Европейския съюз, отвън Европейския съюз, изобщо на непознати страни и на непознати територии, когато в тайните служби на Русия са се намесвали, с цел да могат по един или различен метод да попречват опцията свободно да се приказва за това, което Русия и държавното управление и ръководството там сега прави. Нека не забравяме, че това са говорили и различен път във връзка на книгата " Хората на Путин “, че сега повече или по-малко в Русия ръководят някогашните секрети политически служби – Комитет за Държавна сигурност (на СССР), по тази причина тя като цяло действа по-скоро като личната си загадка работа, в сравнение с като страна част от демократичния свят.  

Дано в действителност да забележим дейности в изгода неговата отбрана, а не просто алегорични актове, тъй като в противоположен случай по какъв начин ще изглеждаме пред света и какво ще бъде нашето лице, въобще лицето на публицистиката. 

Ами нека да забележим. С това изтъкване за търсене от страна на Русия се правят две неща. Първо, това е ориентирано против Христо Грозев и против неговите сътрудници, опит да им се запуши устата по този метод и вероятно предизвикателство против тях на експанзия, което е доста ужасно. И повторно, това обаче е тест за България. Русия още веднъж я подлага на тест, като чака България сега да се сниши и нещо да направи алегорично и официално, и да покаже по тоя метод още веднъж несигурност във връзка с експанзията, която Русия прави отвън личните й граници, несъмнено на първо място на територията на Украйна.  

И за край желая да ви попитам: какво следва, да чакаме ли още дейности от съветска страна съгласно Вас? 

Не. Аз мисля, че Русия тук работи хитро – да употребявам тази малко разговорна дума. Действа хитро, тъй като по-скоро Христо Грозев по този метод е посочен на симпатизиращи групировки и сили на режима на Путин, те да се разправят с него. Да се надяваме и за това, че България и основно страните от Европейския съюз ще опазят Христо. 

Надяваме се да забележим тъкмо това. Благодаря ви за отделеното време и за диалога. 

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР