Доц. д-р Димитър Харитонов завършва Медицинския университет “Проф. д-р П.

...
Доц. д-р Димитър Харитонов завършва Медицинския университет “Проф. д-р П.
Коментари Харесай

Доц. д-р Димитър Харитонов: Лекуваме дископатия с инжекция дискогел

Доц. доктор Димитър Харитонов приключва Медицинския университет “Проф. доктор П. Стоянов ”, гр. Варна, през 1996 година

Придобива компетентност по неврохирургия през 2002 година Магистър е по мениджмънт на опазването на здравето – МУ “Проф. П. Стоянов ”, Варна, от 2011 година Придобива научна и просветителна степен “Доктор по неврохирургия ” през 2014 година с тематика: “Съвременно хирургично лекуване на цервикалните субаксиални контузии ”.

От 2015 година до 2019 година работи в ОАЕ като консултант-неврохирург и гръбначен хирург. Притежава Европейска тапия по хирургия на гръбначен дирек – 2014 година През 2019 година заема академична служба “Доцент по неврохирургия ” – МУ, гр. Плевен.

Провел е голям брой специализации в Германия, Швейцария, Австрия, Гърция, Турция, Чехия, Испания, Италия, Англия, Сингапур и доста други.

Доц. доктор Харитонов е шеф на Клиниката по неврохирургия и гръбначна хирургия в лечебни заведения “Сърце и Мозък ” и шеф на отделението в гр. Плевен.

Иновативен способ за лекуване на дискова болест към този момент е наличен и у нас. Методът се ползва във високотехнологичната “Сърце и Мозък ”, гр. Плевен. Какви нови и по-ефективни благоприятни условия дава имплантирането на дискогел при пациенти с дискова херния, беседваме с доцент доктор Димитър Харитонов, експерт по неврохирургия.

- Доц. Харитонов, прилагате нов способ за лекуване на дискова болест. Какво го прави новаторски? 

- Този способ дава опция за възобновяване целостта на повредения диск при младежи в дейна трудова възраст, които имат начален етап на болестта. Иновативен е и методът, по който той се ползва – приказваме за извънредно минимално инвазивна процедура, при която пациентът не усеща никаква болежка. 

Интервенцията се прави в операционна зала, само че на процедура става дума за инжекция. Поставя се непосредствено в ядрото на самия междупрешленен диск, където под рентгенов надзор се вкарва съответното количество дискогел. Половин час след процедурата пациентът може самичък да става и да се движи, без да има потребност от каквито и да е помощни средства. 

Единственото ограничаване е прецизиране на физическите натоварвания в границите на 3 до 4 седмици след процедурата. От няколко години лекуването с дискогел се ползва сполучливо в Съединени американски щати и Европа, а в този момент към този момент и у нас. На този стадий нашата болница е единствената в България, където новаторското лекуване е налично.

Прилагаме сполучливо метода от няколко месеца и досега интервенцията е приложена при повече от 15 пациенти на възраст сред 20 и 40 години. След оперативната интервенция те са изписани в чудесно положение и последващите контролни прегледи демонстрират възобновяване на дисковете при всеки един от тях.

- Какво по-точно съставлява дискогелът, който поставяте? Крие ли някакви опасности за организма материалът, от който е направен?

- Самият дискогел съставлява полимер, който е непосредствен до състава на ядрото на диска. Използването на гел разрешава на инжектирания артикул да остане целеустремено в диска. Радиопропускливостта, получена посредством прибавяне на нетоксичен железен прахуляк, е нужна, с цел да се управлява съвършено инжектирането по време на интервенцията и методът, по който продуктът се популяризира по-късно.

Преди да бъде прилаган в клинична среда, дискогелът е тестван неведнъж. Одобрен е от Американската асоциация по храните и медикаментите (FDА) и от всички отраслови европейски структури.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР