Достигнатите равнища на лихвите по заемите са много близки до

...
Достигнатите равнища на лихвите по заемите са много близки до
Коментари Харесай

Експерти очакват лихвите по заемите да се запазят, ако инфлацията не нарасне значително

Достигнатите нива на лихвите по заемите са доста близки до тези в останалата част на Европа и се чака да се запазят и през идващите години, в случай че инфлацията не нарасне доста. Това предвидиха участници в конференция на " БНП Париба Лични финанси " " Ритейл бизнесът през днешния ден и на следващия ден: заплащания и резистентност ".

В отговор на въпрос, обвързван с изразени неотдавна опасения на Българска народна банка от кредитната интензивност, поради което тя увеличи равнището на така наречен антицикличен буфер, Деян Василев, шеф на " Моите пари ", разяснява, че съгласно него за прегряване не може да се приказва, тъй като за разлика от 2008 година и клиентите са по-образовани, и банките са по-внимателни при оценката на рисковете. Посочи, че равнището на необслужваните заеми е на историческо дъно, средата е постоянна, а приходите не престават да порастват. Той добави, че евентуална смяна в равнищата на лихвите може да има, в случай че инфлацията в идващите няколко години продължи да пораства над 2-3%. Цените на заемите са близки до тези в Европейски Съюз и се чака да се запазят постоянни на тези равнища, предвижда и Жозе Салойо, шеф на " БНП Париба Лични финанси ".

Експертите регистрират още, че клиентите стават все по-взискателни и мерят времето, в което са склонни да чакат, а приемането на услуга - с това да чакат " Google " да откри търсеното от тях. Сравняват обстановката с тази отпреди години, когато хората са били склонни да чакат в салоните на банките, до момента в който в този момент чакат всичко това да се случва за секунди онлайн.

Освен това се регистрира, че през последните няколко години групите на най-младите и на хората на възраст над 60 години са двете групи на потребяващи бързи заеми, които порастват най-вече. Това демонстрират данните на " БНП Париба Лични финанси ".

Ако преди водещият сегмент бяха хората в групата 30 - 45 години, в този момент има повишаване на двете крайни - 18 - 30 години и тези на 60 плюс. От една страна, тази наклонност е разумна, тъй като популацията застарява, а пък младите все по-рано влизат във финансови задължения, проучва Людмила Петрова, маркетинг управител в банката.

Според данните в първата група посредством тези заеми се търси опция за покупка на артикули на погашение, на увеличение на достъпа до финансов запас, на заеми за забавление, само че също и първи по-сериозни планове - първи ремонт, покупка на първи автомобил и други

При хората над 60 години се търсят заеми и за по-високи суми, като те са ориентирани към пътувания, фамилни тържества, покупка на електроуреди. " Това значи, че с днешна дата хората над 60 години не престават да са дейни ", показва Петрова. Експертите на банката означават и че към този момент не е правилно изказванието, че цифровите канали за искане на заем са територия единствено на младите. Данните на институцията демонстрират и че в случай че преди хората са взимали заем за покупка на стока, която е наложително от най-новото потомство, то в този момент се търси такава, която ще им служи по-дълго и която като характерности по-добре дава отговор на техните потребности.

По данни на платформата " Моите пари " Деян Василев разяснява, че анализът демонстрира наклонност на повишаване размера на взиманите заеми през последните години, като по едно и също време с това се усилва и времето за изплащането им, като той уточни, че това значи, че хората се усещат уверени, че ще могат да ги заплащат.

Анализът на платформата за последните 10 години демонстрира, че нараства от 4% през 2012 - 2015 година на 17% делът на хората, които отхвърлят да посочат приходите си, когато попълнят анкетна форма. Според Василев това са хора с високи приходи, защото тези с ниски не се тормозят да укажат това. За същия интервал от 6% на 15% пораства делът на тези, които споделят, че техните са над 3 хиляди лева

Също по този начин през последните 10 години се смалява групата на хората на възраст 36 - 45 години, които търсят заеми - от 33% на 28%, до момента в който тази на 26 - 35 години пораства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР