Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през

...
Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през
Коментари Харесай

Ердоган: Корабите със зърно от Украйна ще потеглят през следващите дни

Доставките с кораби на зърно от Украйна ще стартират през идните дни, с което ще бъде открит кулоар през Черно море към доста страни в света, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който дружно с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш участва на гала по подписването в Истанбул на съглашение за безвредно превозване на зърно и хранителни артикули от украински пристанища през Черно море, съобщи Анадолската организация.

" Гордеем се, че съдействахме за самодейност, която ще изиграе голяма роля в разрешаването на световната продоволствена рецесия, засягаща света отдавна ", уточни президентът на Турция. " Ще допринесем за предотвратяването на заплахата от апетит, надвиснала над милиарди хора по света ", добави той.

По думите на Ердоган съглашението визира всички процеси - от отпътуването на корабите през безвредното им прекосяване до идването им на крайното пристанище.

" Прилагането и надзорът на този извънредно значим проект ще бъде реализиран от взаимен координационен център, който ще бъде открит в Истанбул ", уточни той.

Споразумението бе подписано след договореност, реализирана сред страните по време на договаряния в Истанбул на 13 юли по проект на Организация на обединените нации, предусещащ за образуване на координационен център, който да реализира взаимни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да подсигурява сигурността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе интернационално оценена, реализира съгласуваност с Москва и Киев за отварянето на кулоар от украинското пристанище Одеса за обновяване на световните доставки на зърно, блокирани поради войната в Украйна, припомня АА.

Ердоган прикани също по този начин Русия и Украйна да прекратят продължаващата към този момент пет месеца война, като съобщи: " Бих желал тази взаимна стъпка, която вършим в Истанбул с съветската и украинската страна да бъде нов преломен миг, който да съживи очакванията за мир ".

В изявление преди церемонията Гутериш благодари на Турция за " съдействието и упорството " за подписването на съглашението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР