Доставките на природен газ за България бяха прекъснати едностранно от

...
Доставките на природен газ за България бяха прекъснати едностранно от
Коментари Харесай

Кое е вярното? Евтини и сигурни ли са доставките от Газпром

Доставките на природен газ за България бяха прекратени едностранно от "Газпром ". Европа упреква Русия, че употребява горивото като оръжие против глобите, наложени ѝ поради войната в Украйна. В България обаче има хора, които повтарят, че Москва към момента е най-хубавият снабдител. Вярно ли е това?

България е изправена пред угрозата да остане на студено през идващата зима, тъй като под диктовката на своите запазни сътрудници не се преценява с условията на Русия и по тази причина загуби достъп до "евтините и сигурни " газови доставки от "Газпром " . Единственият излаз от рецесията са договаряния и съгласие с Москва.

Така звучи в резюме тезата, защитавана през последните седмици от редица проруски коментатори по българските национални медии. Тя беше стартирана в общественото пространство още в края на април, когато Русия едностранно спря да извършва контракта си с България за снабдяване на природен газ. С наближаването на края на 47-ото Народно заседание бранителите на съветските доставки обаче осезаемо се активизираха.

Проблемът на тезата, че единственият избавителен вид пред страната е нов дълготраен контракт с "Газпром " е, че главните доводи на покровителите ѝ в действителност не дават отговор на истината .

Фактите демонстрират, че през днешния ден съветският газ би коствал на България повече от предлаганите от "Булгаргаз " цени. А главната причина за неговото повишение в Европа и света е държанието на самата Русия и непредизвиканата ѝ военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Само за две години нарастването на цените на съветските доставки за България, се равнява на над 1600%, също така те се оказват и прекомерно несигурни. Лидерите на редица страни упрекнаха Русия, че употребява ролята си на главен снабдител като оръжие , с цел да реализира събаряне или намаляване на европейските наказания поради войната, както и за всяване на разделяне в западните общества.

Досегашното държавно управление на Кирил Петков гарантираше, че с "Газпром " няма да се договаря, а ще се залага на различни разновидности като азерски газ и полутечен газ от Съединени американски щати. Ситуацията може да се промени поради кабинета на Гълъб Донев , назначен от президента Румен Радев .

към този момент обрисува апокалиптична картина в енергетиката в първия си работен ден, а президентът загатна, че чака от новите министри да създадат завой към доближаване на позициите с Москва.

Това се случи на фона на Елеонора Митрофанова пред организация ТАСС, че "Газпром " незабавно ще възобнови доставките за България, в случай че тя се съгласи да заплаща за тях в рубли. В този смисъл дипломатката акцентира, че чака назначението на "по-прагматично държавно управление " в София.

Подканвания в тази посока има и от българска страна - да вземем за пример някогашният енергиен министър Румен Овчаров , председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от Българска социалистическа партия, някогашният длъжностен министър председател и водач на "Български напредък " Стефан Янев , политолози и публицисти.

В идващите редове обобщихме главните им послания и обстоятелствата, които ги оборват.
Кой спря доставките?
Първото лъжливо изказване, което интензивно се повтаря пред медиите е, че подаването съветски газ към България е спряно по виновност на София, която не е изпълнила и не извършва контракта си с "Газпром ". Всъщност виновността е на съветската страна, която едностранно го наруши.
Менторите споделиха на своите протежета да скъсат всички връзки с "Газпром ".Петър Волгин, БНР
Едно от дейностите, които Владимир Путин предприе в отговор на западните икономическите наказания, наложени на страната му поради войната в Украйна, беше за продажбата на газ. Според него от 1 април задграничните купувачи на трябваше да заплащат в рубли по специфична скица и по сметки в съветски банки.

България, дружно с други страни от Еевропейския съюз (ЕС), отхвърли дасе съобрази с това условие, тъй като то подкопава наложените на Москва наказания.

Така на 27 април едностранно и в нарушавания на контракта, който изтича през декември. Това беше несъмнено като "грубо нарушаване " и "шантаж " от към този момент някогашния министър председател. Тогавашните ръководещи обясниха, че са спазили всички свои отговорности по настоящия двустранен контракт, в това число са създали и заплащане по него, което е било върнато от "Газпром ".
Доколкото ми е известно ние към момента имаме контракт с "Газпром ", който ние не изпълняваме.Стефан Янев
Последва изказване на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен , в което тя дефинира като "изнудване " дейностите на Москва по отношение на България и Полша, която също се оказа без съветски газ. По-късно бяха спрени и доставките за Финландия, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия и Дания.

Въпреки всичко това при започване на август изпълнителният шеф на "Булгаргаз ", че "все още текат диалози " с "Газпром ", както и че "има възможност за обновяване на доставките ".
Евтин ли е съветският газ?
Тезата, че съветският газ е най-евтин, не е нова и е имала своите учредения в предишното. Към днешна дата обаче съветският газ към този момент е безценен. Това излиза наяве, даже в случай че теоретично приемем, че България беше приела новите условия на Москва и доставките не бяха спирали.

Цената се знае поради формулата, контрактувана от последното държавно управление на Бойко Борисов и тогавашното управление на "Булгаргаз " в лицето на Николай Павлов . със свалянето на цените на доставките точно на националния празник 3 март.
Руският газ завладя България и завладя Европа по една причина – той е по-евтин.Румен Овчаров
Според огласената смяна в контракта 70% от цената на съветския газ се взима от ставката на виртуалната точка за търговия с природен газ в Нидерландия, където се дефинират борсовите цени на газа в Европа - TTF. Останалите 30% се образуват от междинна цена на петролни деривати.

На 2 август , когато "Булгаргаз " предложи цената на газа за същия месец да бъде 297 лева за мегават час (MWh), цената на TTF беше 205 евро (400.75 лв). Това значи, че на същата дата 70% от цената на газа, който България можеше да получи от "Газрпом ", е 280 лева Към тях би трябвало да се прибавят и 30% от цената на газовите деривати, която е към 35 лева Така окончателната цена, при възможна съветска доставка, през днешния ден би коствала над 310 лева за MWh.

Доскоро имаше съвсем цялостно припокриване на цената сред съветските доставки и цената на "Булгаргаз ". В последните месеци обаче България получава и доста по-евтин азерски газ. Страната към момента не може да се възползва от цялостното количество, контрактувано с Азербайджан, поради 12-годишното закъснение на градежа на газовата връзка с Гърция.

Към момента единствено 1/3 от общото количество, което идва от Азербайджан, е по ниските цени от дълготрайния контракт. Останалите 2/3 е на цени, които са по-високи, тъй като са обвързани с пазара. Това е разследване от дейностите на предходното управление на "Булгаргаз ", ръководена тогава от Николай Павлов .

Очаква се цялото количество по тази връзка да стартира да идва на цени по дълготраен контракт, откакто връзката сред Комотини и Стара Загора стартира работа.

"Важно е това да се случи преди вероятно връщане на "Газпром ", тъй като тогава ще стане ясно какъв брой по-добра е цената на азерския газ ", сподели пред Свободна Европа специалистът Васко Начев .
Кой е отговорен за високите цени?
Друга постоянно популяризирана илюзия е, че цената на газа в България пораства, тъй като доставките към този момент не идват единствено от "Газпром " и дивесификацията, обратно на пазарната логичност, води не до понижаване, а до увеличение на цените.
Диверсификацията води до неустойчивост и до нараснали цени.Румен Овчаров
Цените на газа в Европа, а и в България, започнаха да порастват доста през 2021 година, когато стартира възобновяване на европейските стопански системи след пандемията. Точно в този интервал "Газпром " стартира систематично да понижава количествата, които подаваше.

Ако вземем за образец България след смяната по изискванията по контракта ѝ през 2020 година, най-ниската цена е от август същата година, когато КЕВР разгласи 18.67 лева за MWh. Година по-късно, през септември 2021 година, когато доставките на газ не престават да са съвсем напълно от "Газрпом ", цената към този момент е 69.40 лева През октомври тя става 94.54 лева , а през януари 2022 година - 133.41 лева

Това демонстрира нарастване от 600% в границите на 16 месеца, до момента в който цената се образува главно от цената на доставките от съветския енергиен колос.

"В последните към 20 месеца съветският природен газ струваше към 9 евро на мегават, в този момент е почти към 90 евро. Това е към 10 пъти повишаване - 900% ", разяснява в края на април пред Свободна Европа икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество ".

Растежът на цената обаче не спря там. Ако вземем за насочна точка днешната цена на съветския газ, която за България щеше да е към 160 евро, смяната по отношение на тази от август 2020 година би представлявала над 1670% .
Наистина ли другите нямат проблеми?
Безалтернативността на "Газпром " се акцентира и с аргумента, че част от страните, които не престават да получават доставки от Русия, са се съобразили с настояванията на Москва и към момента купуват газ на ниска цена.

Един от образците, които постоянно се дават, е обстановката в Германия . Берлин фактически продължава да получава газ от Русия по тръбопровода "Северен поток ".

Ситуацията обаче е надалеч от безпроблемна, а локалните управляващи са обезпокоени от съществени конфликти поради гаранциите за потребителите и потребностите на бизнеса. Напрежението беше провокирано от последователното понижаване на размерите от съветски газ, подхванато от "Газпром " с разнообразни оправдания, систематизирани от разнообразни специалисти като "фарс " .

През юни доставките бяха понижени до 40% от потенциала на тръбопровода, а след прекъсване за планови поправки в края на юли, подаването към този момент е едвам 20% . Това докара до рекордни цени в страната, а дребните количества предизвикаха изключителни ограничения като режим на топлата вода в някои елементи на страната.

Заради понижените доставки от "Газпром " най-големият вносител на газ в страната - частната компания Uniper , беше изправена пред банкрут. Тя беше от първите, декларирали че ще стартират доставки по препоръчаната от Кремъл скица. Заради понижените количества се стигна до там, че компанията изиска помощ от страната. Бундестагът гласоподава избавителен пакет от 15 милиарда евро, а вицеканцлерът Робърт Хабек сподели:
Недостигът на сила, който беше изкуствено основан от Русия, не е естествена смяна.Робърт Хабек
"Недостигът на сила, който беше изкуствено основан от Русия, не е естествена смяна, която пазарът може да понесе. "

Ситуацията в Латвия също е показателна. Само ден, откакто Рига разгласи, че ще купува съветски газ, само че през частна компания, която ще прави заплащанията по схемата на Москва, "Газпром " спря доставките с обвинявания в нарушение на изискванията.

Митът за евтиния газ от "Газпром " се разрушава и от цената на синьото гориво в страна, която остава напълно подвластна от съветските доставки - Унгария .

По данни на Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред регулаторите на сила приблизителната цена по дълготрайния контракт на Унгария с "Газпром " още през февруари е на равнища към 90 евро за MWh. Това е по-висока цена даже от тази на TTF, която към оня миг се движи към 80 евро. Значително по-ниски цени има в страни като Испания , която тогава получава огромни количества полутечен газ от Африка, арабските страни и Съединени американски щати.

Сравнение може да се направи и сред стойностите на унгарската енергийна борса HUDEX и газовия хъб „ Балкан “, които продават на пазарни цени. На 2 август цената за MWh природен газ на унгарския пазар е към 400 лева (206 евро), а на българския хъб цената е 310 лева
"Газпром " ли е единственият вид?
Тези относително елементарно проверими обстоятелства обаче не стопират проруските представители в България да дефинират съветския газ като "най-евтин ", "най-сигурен " и даже като "единствения метод " страната да се оправи в идния отоплителен сезон.
Задачата на служебното държавно управление ще е да върне спокойствието в жителите. Единственият метод е да върне "Газпром ".Слави Василев
Наред с Румен Овчаров и члена на първия предприемчив комитет, издигнал Радев за президент - Слави Василев, Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия също упорстват за обновяване на договарянията с "Газпром ", макар че тя беше вицепремиер в кабинета, отказал да ги води.

Нинова прикани за това още през април по време на конференция в, на която участваха представители на най-големите работодателски организации. Сред тях бяха и ръководителите на КРИБ и АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев . Преди дни Велев още веднъж повтори тезата, че българският бизнес се нуждае от възобновяване на доставките от "Газрпом ".

Пред Свободна Европа Васко Начев разяснява, че към този момент, макар че съществуват благоприятни условия по тази причина, нито един от представителите на бизнеса не се е решил да потърси доставки от "ниските цени " на "Газпром ".

Въпреки че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи като в бъдеще 100% диверсификация на доставките на газ, единствено седмица по-рано от партията му се уч тъкмо противоположната позиция.

Бившата енергийна министърка в неговия кабинет Теменужка Петкова , че не се е съобразило с настояванията на "Газпром " за новата разплащателна скица. Подобни рецензии нееднократно отправяха и управленията на Движение за права и свободи и "Възраждане ".

Николай Лавчиев е публицист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, публицистика и състезателен мениджмънт. Интересува се от интернационална политика, енергетика и измененията в актуалните общества.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Защо черният дим на Топлоелектрическа централа  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР