Доставките на компютърни дисплеи се очаква да нараснат с 2

...
Доставките на компютърни дисплеи се очаква да нараснат с 2
Коментари Харесай

Пазарът на монитори с изгледи за растеж


Доставките на компютърни екрани се чака да набъбнат с 2 % през 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Компютрите с вградени благоприятни условия за изкуствен интелект ще оказват помощ за възкръсване на световния компютърен пазар, предвижда Gartner. Анализаторите на IDC чакат същото – доставките на компютри с изкуствен интелект през 2024 година ще доближат близо 50 милиона единици, а три години по-късно, през 2027 година, ще надвишават 167 милиона броя. Очевидно предстоящото възобновяване в компютърния бранш ще обхване и обвързван сегмент – пазара на компютърни монитори.

Тайванската изследователска компания TrendForce предвижда, че след повече от 7 % спад през предходната година, доставките на компютърни екрани ще набъбнат с 2 % през 2024 година Анализаторите виждат няколко фактора, които способстват за връщането на пазара на монитори към възходяща траектория.

На първо място, това е ниската сравнителна база през 2023 година, когато доставките на монитори понижиха със 7,3% до 125 милиона единици. Резултатът беше освен по-лош от данните за последните три години, само че и не доближи равнището от 2019 година, когато доставките на монитори възлизаха на 128,3 милиона единици.
още по темата
Второ, TrendForce позволява опцията за последователно възобновяване на международната стопанска система да се отрази позитивно и на компютърната промишленост.

И на трето място, защото типичният цикъл на замяна на компютрите през днешния ден е 4-5 години, 2024-2025 година би било уместно време за надграждане на компютри, закупени по време на пандемията. В подтекста на прехода към отдалечено образование и претовареност, хората всеобщо купуваха преносими компютри и настолни компютри, само че след отпадането на антиковид рестриктивните мерки търсенето предстоящо понижа.

Вземайки поради горните фактори, TrendForce чака през 2024 година доставките на монитори да набъбнат до 127,5 милиона единици и да се приближат компактно до индикаторите отпреди пандемията.

Наред с прогнозата, тайванските анализатори показват водещите снабдители на компютърни екрани. Повечето от тях означиха двуцифрен спад предходната година. Например, при пазарните водачи Dell и HP Inc. доставките на монитори са намалели с повече от 20%. Спад от 21,4% и 22,8% бе регистриран и от Lenovo и BenQ, които се класират надлежно на четвърто и десето място в листата. По-слабо изразена регресия се следи при LG (-12,6%), Samsung (-11,8%) и Asus (-3,9%).

Въпреки това няколко снабдители, фокусирани върху потребителския сегмент, съумяха да реализират растежи. Сред тях са AOC/Philips (+8,8%), Acer (+6,7%), ViewSonic (+2,2%) и MSI (+5,2%).

Тази година всички изброени марки си слагат за цел да усилят доставките. Най-амбициозни проекти има Lenovo, която желае да усили доставките с 20% едновременно. AOC/Philips, Acer, Asus и MSI разчитат на по-скромно, само че въпреки всичко двуцифрено нарастване. Dell и HP се стремят към напредък от 6,5% и 6,9%, до момента в който LG, Samsung и BenQ възнамеряват нараствания от към 2-3%.

Анализаторите свързват консервативните цели на южнокорейските марки и BenQ с решението им да се концентрират върху поддържането на рентабилността посредством модели от висок клас.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР