Доставките на газ от Русия вече се осъществяват успешно през

...
Доставките на газ от Русия вече се осъществяват успешно през
Коментари Харесай

Булгартрансгаз очаква повече приходи от Турски поток

Доставките на газ от Русия към този момент се реализират сполучливо през новата входна точка - " Странджа 2 ", през Турция. Този план ни дава икономическа сигурност и това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния консуматор. С смяната на точката на доставка се икономисват и транспортни разноски, сподели Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ", по БНР.

Той увери, че България ще остане на газовата карта на Европа. " След построяването на " Балкански поток " приходите на държавната компания ще се усилят няколко пъти. Това, което чакаме с реализацията в по-голям мащаб на " Балкански поток ", е приходът от транспорт на " Булгартрансгаз " да доближи към 400 млн. лв. на годишна база, разяснява Малинов.

Междувременно в края на предходната седмица се появи информация, че министър председателят Бойко Борисов е поканен на среща с турския президент Реджеп Ердоган и съветския държавен глава Владимир Путин на 8 януари в Истанбул, където ще бъдат обсъждани газовите доставки за България през газопровода " Турски поток " и градежа на българското отклоняване " Балкански поток ". Пътуването на Борисов до Босфора обаче още не е публично доказано. За 8 януари е доказана единствено срещата на Борисов със зам.-държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Хил в България.

Сред тематиките за разискване ще са и плановете за нови газопроводи и хъба " Балкан ", обясниха дипломатически източници. Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи " Северен поток 2 " и " Турски поток ". Това породи опасения, че България също може да бъде наранена, тъй като " Балкански поток " действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб " Балкан ", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Ще спазим периодите и газопроводът " Балкански поток " ще е подготвен в края на май, съобщи министър председателят Бойко Борисов при ревизия в петък на хода на строителните действия на трасето на тръбата в сектора от кранов възел " Горни Дъбник " до кранов възел " Селановци ". Той разгласи, че наложените наказания против Русия от страна на Съединени американски щати засягат " Турски поток ", само че не и българското му продължение, наречено от държавното управление ни " Балкански поток ", въпреки в действителност да е част от " Турски поток " с резервирани 90 % от потенциала на тръбата за доставки на " Газпром ".

Той даже се разсърди на публицистите, че го питат за градежа на " Турски поток " и разгласи, че е забранил българското трасе да се назовава по този метод, защото в името " Балкански поток " имало доста смисъл. Газопроводът свързвал Балканите, а по какъв начин другите страни ще назовават плана на своя територия си било тяхна работа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР