Доставчиците на стоки и услуги нямат право да издават писани

...
Доставчиците на стоки и услуги нямат право да издават писани
Коментари Харесай

В Гърция може да не платите, ако не ви дадат касов бон

Доставчиците на артикули и услуги нямат право да издават писани на ръка бележки
Търговските обекти са задължени да одобряват дебитни или кредитни карти

Бележката от POS устройство не е задоволителен документ

Отказът за издаване на касова записка в търговски обект в Гърция освобождава клиента от правото му да заплаща стока или услуга. 

Според гръцкото законодателство всички снабдители на артикули и услуги са длъжни да издават касови бележки на своите клиенти. А потребителят не е задължен да заплаща, в случай че не му е предоставено годно доказателство за заплащане. Хотели, заведения за хранене, питейни заведения, кафенета, магазини, супермаркети и на процедура съвсем всички снабдители на артикули и услуги са задължени да имат електронни касови апарати и нямат право да издават документи, които са написани на ръка или на елементарна хартия.

От Главния секретариат на обществените доходи акцентират, че фишовете за поръчка на стока или услуга не са платежен документ, и в същото време разясняват, че при заплащания с дебитна или кредитна карта бележката за транзакцията от POS устройството не е задоволителна и комерсиалният обект е длъжен да издаде предписаната в закона касова квитанция.

За тези, които са освободени от условието да имат електронен касов уред (лекари и юристи например), отпечатаните разписки би трябвало да съдържат името, адреса и 9-цифрен Данък добавена стойност номер на доставчика. Така че във всички случаи, преди да платите, имате право да поискате касова записка и не сте длъжни да платите, в случай че не получите такава. Просто би трябвало да кажете на гръцки: „ Аподикси, паракало “ (в превод - „ Разписка, апелирам “).

Отказът за издаване на касова записка дава право да не се заплащат купените артикули и услуги, безапелационен е законът. В Държавен вестник е оповестена комерсиалната разпоредба, съгласно която потребителите нямат право да заплащат цената на купените от тях артикули и услуги, в случай че не получат касова записка.

Фирмите са длъжни да слагат на видно място в магазина или различен търговски обект записка на гръцки и на британски език, която гласи: „ Потребителят няма обвързване да заплати, в случай че не получи законовия документ (касова бележка-фактура) “.
Същият текст би трябвало да бъде изписан и на менютата на заведения за хранене и на заведенията за публично хранене и развлечения. Неспазване на задължението за слагане на табелите се санкционира с санкция от 1000 евро.

Пак съгласно гръцкото законодателство съвсем всички обекти за даване на артикули и услуги са длъжни да одобряват дебитни и кредитни карти. Следователно не е належащо да плащате в брой и можете да упорстват за заплащане с карта.
Идеята зад тези строги наставления е, че когато употребявате банкова карта за заплащания и изисквате касова квитанция, вие помагате на гръцката данъчна администрация да събере налозите, които към този момент са включени в цената, която дължите. 

Отнемат и книжката за 60 дни
200 евро за изхвърляне на отпадък от автомобил
Замърсяването на монументи се санкционира с до €8000



Изхвърлянето на отпадък от прозореца на автомобил в придвижване се санкционира солено в Гърция - 200 евро санкция и лишаване на шофьорската брошура за 60 дни.

Причината е, че всеки изхвърлен на пътното платно боклук може да провокира ПТП. Не е позволено и изливането или изхвърляне на вода, плодове, масло, вар и други по пътищата, които могат да създадат настилката хлъзгава. Други предмети или артикули пък могат да провокират пожар или пък да замърсят околната среда.

Туристите би трябвало да имат поради, че в Гърция постановат тлъсти санкции и за други прегрешения. Например замърсяването на монументи, археологически обекти и други публични здания се санкционира с сред 4000 и 8000 евро. За замърсяване или разваляне на градско съоръжение - пейки, кошчета и други, санкцията е 100 евро.

Ако ви уличат в отчасти или цялостно заличаване на кофи за отпадък или други средства за предпазване на боклуци, ще олекнете с 600 евро. 

Лепене на стикери или изписване на лозунги върху кофи за отпадък се санкционира със 100 евро.

За изхвърляне на торби с отпадък отвън кофата санкцията е 20 евро, а за изхвърляне на боклуци пред непозната благосъстоятелност или на улицата и тротоара - 50 евро.

Неправилното потребление на кофите за разделно събиране на отпадък пък се санкционира с 30 евро санкция.

Намалението не се ползва при тежки нарушавания

 
За кои санкции на КАТ важи 50-процентова отстъпка
Срокът за издължаване е два месеца

 



Ако платите санкцията си от КАТ до 10 дни, ползвате 50% отстъпка от размера ѝ.

За част от налаганите от гръцкия КАТ санкции можете да получите 50% понижение на размера на наказването, в случай че го платите в 10-дневен период. Има обаче и друго ограничаване - провинението ви да не е тежко.

Обновеният през 2021 година Закон за придвижването по пътищата промени разпоредбите за 50-процентовата отстъпка. Тя към този момент не се ползва за тежки нарушавания като шофиране след приложимост на алкохол, неспазване на знак “Стоп ”, прекосяване на червен светофар, погрешно изпреварване на транспортни средства.

Иначе срокът за заплащане на санкцията е два месеца, като тя може да се заплати във всяка пощенска станция в Гърция, без значение къде е направено нарушаването. Плащането в пощенските станции се прави без спомагателна такса.

За всички чужденци, които имат гръцки данъчен номер, като непрекъснато пребиваващи или притежатели на парцели, при неплащане на санкция в посочения период, тя се завежда в данъчното им досие и се постановат наказателни лихви. Освен това при неплатена санкция не може да се получи формуляр “Данъчна осведоменост ”, какъвто е необходим за редица административни и банкови интервенции в Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР