Достъпните за широката общественост снимки от търговски сателити на позициите

...
Достъпните за широката общественост снимки от търговски сателити на позициите
Коментари Харесай

Сателитни снимки показват украинската криза от птичи поглед

Достъпните за необятната общност фотоси от търговски спътници на позициите на съветските военни елементи, които са хванали в клещи Украйна, дават птичи взор към една интернационална рецесия в развиване. Фотографиите, въпреки и трагични, обаче няма по какъв начин да покажат всичко.

В последно време фотоси с висока резолюция, направени от търговски спътници като тези на компанията " Максар “, демонстрираха зоните, в които са струпани съветски войски, летища, артилерийски позиции, както и други действия от съветската страна на границата с Украйна, в южната част на Беларус и на анексирания през 2014 година от Русия украински Кримски полуостров.

Те потвърдиха изказванията на високопоставени представители на Съединени американски щати и други западни страни, че съветските сили са ситуирани на разстояние, от което са в положение да ударят Украйна. Снимките обаче не могат да дават безапелационна информация за действителните промени в числеността на съветските сили, нито да разкрият по кое време ще настъпи инвазия и дали въобще ще има такава. При една такава рецесия, когато постоянно настъпват неочаквани промени, даже и напълно нови сателитни фотоси може да пропуснат основни промени в обстановката на терен.

Западни представители, базирайки се на свои източници на информация, сложиха под въпрос изказванията на Москва, че е изтеглила някои от военните си елементи, и споделиха, че през последните дни руснаците в действителност са разположили най-малко още 7000 бойци. Сами по себе си фотосите от търговски спътници не могат да дават чак такива детайлности в действително време, нито да разрешат по-общи изводи за скупчването на съветските войски, да вземем за пример за общия брой на бойците.

" С съоръжение като това на " Максар “ получавате доста положителни данни, които обаче нe са толкоз точни и своевременни, колкото тези, които получават американските управляващи “ чрез системите за събиране на класифицирана информация, с които държавното управление разполага, сподели Джеймс Ставридис – американски адмирал от запаса, който сред 2009 и 2013 година беше главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. „ Така че аз несъмнено бих съгласувал позицията си с изказванията на американското държавно управление “, добави той.

Преди фотосите от търговски спътници да станат обществено налични и да стартират да се популяризират в интернет, Русия, Съединените щати и други сили значително можеха да крият най-секретните напредвания на своите въоръжени сили и позициите на военните си елементи в действително време от погледа на необятната общност. Сега хората имат опция да видят всичко и то съвсем в действително време. Картината, която те получават, обаче надалеч не е толкоз прецизна, изчерпателна и своевременна, колкото информацията, която са в положение да съберат въоръжените сили на Съединени американски щати.

Американските военни и разследващи организации могат да сглобят по-добра картина за протичащото се, като комбинират сателитните фотоси с видеокадри в действително време, както и с разследваща информация, набавена от самолети от военновъздушните сили на страната като РС-135 " Ривет джойнт “. Да не приказваме за информацията, която е допустимо да бъде събрана от хора. Американското държавно управление също подписва контракти с компании, които имат търговски спътници, и купува фотоси от тях. Това обаче се прави за да се облекчи натоварването на системите за наблюдаване и те да се употребяват за събиране на друга, най-важна информация.

Снимките от комерсиалните спътници дават информация, която е настояща единствено за къс интервал, и не обезпечават безспорни доказателства за това какво тъкмо прави съветската войска или за какво работи по избран метод.

" Може да видите във (военна) база нещо, което основава усещането за сериозна интензивност в нея “, и да си извършите някои общи изводи. " Но с цел да се откри какво в действителност се случва и какви тъкмо са военните елементи, е нужна доста повече информация “, сподели Ханс Кристенсен, който е анализирал доста фотоси от търговски спътници, с цел да учи развиването на нуклеарния боеприпас на Китай и на други страни в качеството си на началник на Проекта за нуклеарна информация към Федерацията на американските учени.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР