Достъпът до ваксини в ЕС и отраженията от Covid пандемията

...
Достъпът до ваксини в ЕС и отраженията от Covid пандемията
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Масова ваксинация в Русия, Австралия влиза в нов локдаун

Достъпът до ваксини в Европейски Съюз и отраженията от Covid пандемията са измежду тематиките, които Европейският парламент ще разиска тази седмица.

Според дневния ред на следващия ден евродепутатите ще разискват ограниченията за икономическо възобновяване, а в сряда - тактиката за разпространяване на имунизациите.

Също в сряда, когато се чака предаването на властта във Вашингтон, Европейският парламент ще прегледа ситуацията в Съединени американски щати след президентските избори. 

В Англия от тази седмица стартира имунизирането на над 70-годишните и на хората със съществени здравни проблеми. Междувременно в Лондон се приготвят центрове за всеобщо имунизиране, които ще бъдат отворени 24 часа.

Премиерът Борис Джонсън съобщи, че след огромния прогрес с ваксинирането на хората над 80 години и жителите и личния състав на домовете за обществени грижи, стартирането на имунизирането на идващите групи хора е извънредно значим миг в общонационалната стратегия.

По данни  на здравеопазването вече над 3,8 милиона британци са получили първа доза ваксина, което е повече от далите позитивна проба за Covid-19.

Междувременно още 10 огромни центъра за всеобщо имунизиране отвориха порти, а в Лондон до края на месеца започва пилотен план с центрове, които ще бъдат отворени 24 часа.

Новината за непрекъснато отворените центрове бе обявена тази заран от Надим Захауи, който е министърът, отговарящ за всеобщото имунизиране. Той добави, че страната е закупила общо 367 милиона дози ваксина.

Захауи също така уточни, че след имунизирането на упоменатите към този момент четири най-рискови групи ще се пристъпи към имунизиране на основните чиновници, което включва учители, служители на реда и работещите в магазините.

На този декор от през днешния ден влиза в действие възбраната на „ пътните коридори “ за доста страни.

Пристигащите с транспортен съд, трен или аероплан би трябвало да представят  негативен тест, изработен не по-рано от 72 часа, с цел да могат да влязат в страната. В противоположен случай ги чакат санкции от 500 паунда.

Всички новопристигнали би трябвало да се самоизолират за 10 дни.

Австрийските управляващи удължиха за трети път цялостното затваряне на страната, което ще важи до 7 февруари 2021 година, заяви българското външно министерство.

Влизащите в страната, които са били в рискови райони, какъвто е и България, ще продължат да подлежат на наложителна 10-дневна карантина. 

Отвориха магазините в Гърция след 84 дни строга национална карантина. Позволено е извършване на покупки единствено в границите на два часа. Повечето противоепидемични ограничения в Гърция обаче остават за неопределен срок.

Специалисти обявиха, че епидемиологичната картина е извънредно добра, само че рискът не е минал.

Търговците посрещат първите си клиенти през днешния ден след повече от два месеца строга национална карантина. Осветени магазини с реклами за великодушни сезонни понижения притеглят клиенти.

С работно време от 7.00 сутринта до 20.00 часа отвориха порти както дребните квартални магазини, по този начин и моловете.

Позволеното време за извършване на покупки е 2 часа от полученото известие с позволение от управляващите. Реално времето не разрешава да се пазари надалеч от вкъщи, разясняват първите клиенти, по тази причина се лимитират единствено в магазини в непосредствен регион. 

Полицейски екипи наблюдават за съблюдаване на ограничаване на броя на клиенти, съгласно комерсиалната повърхност на магазина. От през днешния ден е увеличена санкцията за нарушавания на ограниченията с 50% както за търговците, по този начин и за клиентите. 

Запазват се огромна част от рестриктивните мерки за напредване, както и вечерният час от 21.00 часа. 

Успешно продължава етапа за всеобщо имунизиране против Covid -19 в цялата страна, осведомят от здравното министерство. Почти 80% от гърците, по последно изследване, ще се имунизират при първа опция.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи през днешния ден пред медиите, че Сърбия се е съгласила да помогне на страната с 8000 дози от имунизацията на " Пфайзер ", оповестява " Независен весник ".

Президентът на Сърбия Александър Вучич е предложил да подари имунизациите, само че Заев е декларирал, че имунизациите ще бъдат платени по постоянната им цена.

Имам достойнството да оповестя една добра вест. Сърбия посредством президента Вучич ни предложи помощ и ние я приехме. Те се съгласиха да ни дадат 8000 ваксини на " Пфайзер ". Аз съм признателен и желая от името на целия македонски народ да изразя признателност на Сърбия. Това е сериозен акт на другарство, сподели Заев.

Премиерът посочи, че през последните няколко дни страната търси поддръжка и помощ от други страни за ваксини, преди да дойдат първите 5850 дози идния месец.

Преди Нова година той даде обещание, че и България ще помогне с ваксини на Македония, написа скопският вестник.

Масова имунизация против ковид а стартира в Русия от през днешния ден. Руснаците ще могат да си слагат гратис една от двете регистрирани в страната ваксини - " Спутник V " и " ЕпиВакКорона ".

Миналата седмица президентът Владимир Путин разпореди прекосяване към всеобща имунизация. От 10 декември в Русия   тече огромна имунизация, която стартира с медици, учители, хора с хронични болести и други групи.

Властите плануват групов имунитет да се образува до началото на есенния епидемиологичен сезон. През първата година имунизацията може да обхване 60% от популацията на 145-милионната страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР