Достъпът до редица дейности и обекти да става само със

...
Достъпът до редица дейности и обекти да става само със
Коментари Харесай

Ангел Кунчев предлага нови мерки: Вход със сертификат или затваряне и ограничавания

Достъпът до редица действия и обекти да става единствено със документ за имунизиране, преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз. В противоположен случай да се вкарат спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия. Това предлага основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в собствен отчет до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Предлжението на Кунчев е условие за документ да се ползва в просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия.

Ако не е изпълнено изискването личният състав и клиентитите/посетителите на даден обект или мероприятиие да са със здравни документи, ще се ползват по-строгите ограничавания , които Кунчев предлага, а точно:

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия , семинари, състезания, образования.

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 индивида в помещение при съблюдаване на главните противоепидемични ограничения – наложително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцета, съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м. и постоянно проветряване на всеки час.

Преустановява присъственото образование в лекционен курс , както и на непрактическите извършения на студентите във висшите образователни заведения в страната.

Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през две, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. сред посетителите и носене на защитни маски за лице.

Не се позволяват проведени визити в музеи и галерии . Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м., при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и личния състав.

Преустановяват се визитите в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство .

Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент навън се организират без аудитория .

Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се организират единствено за самостоятелно прилагане до 30% потенциал .

Провеждането на събирания от частен темперамент (кръщенета, сватби и др.) се позволява с присъединяване на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица навън.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се позволяват единствено в часовия период от 7,00 ч. до 23,00 ч . при съблюдаване на разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от личния състав

Преустановяване работата на закрито на заведенията към хотелите за хора, които не са посетители. Гостите на хотелите ще се обслужват по опция посредством рум сървиз или при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Въвеждане на надзор за достъп в комерсиалните центрове (представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти) и комерсиалните центрове вид мол, с оглед ограничение на потока от лица, като не се позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м .

При опция всички типове административни услуги за жители би трябвало да се оферират и в електронна среда , което ще понижи визитите на лицата в съответните обекти.

Кунчев предлага специфични ограничения в просветителната сфера .

Сред тях са наложително носене на защитна маска за лице за целия педагогичен и непедагогически личен състав и децата от пети клас нагоре по време на престоя им в образователните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от разнообразни паралелки, посредством прекратяване на групови извънкласни действия. Спортните действия да се организират единствено навън.

При постигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско равнище да се вкарва образование в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено образование.

При постигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско равнище - прекратяване на присъственото образование.

При неявяване на над 20% от учениците от учебно заведение и/или сложени под карантина над 30% от паралелките в обещано учебно заведение в община прекосяване на образование в електронна среда по график, с присъствено образование на паралелки с минимален брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

По мотив препоръчаните ограничения здравният министър привиква изключително съвещание на уголемен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат разисквани направените оферти.

Кацаров е разпоредил отчета да бъде изпратен на всички заинтригувани страни, ведомства и организации с молба за мнения по препоръчаните ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР