Достъп до гинекологични прегледи, до превенция, контрацепция и аборти са

...
Достъп до гинекологични прегледи, до превенция, контрацепция и аборти са
Коментари Харесай

Експерт: България може да предложи на бежанките безплатни АГ прегледи и контрацепция

Достъп до гинекологични прегледи, до предварителна защита, контрацепция и аборти са част от нещата, които България може да предложи на дамите, бежанки от Украйна. Това съобщи Росица Кратункова от Сдружение „ Лекари на света – България “ пред БНР.

Тя акцентира, че от сдружението от години упорстват за достъп до безвъзмездни грижи за дами в уязвимо състояние като най-малко един гинекологичен обзор годишно, скрининг за ракови болести, цитонамазка и безвъзмездна контрацепция.

„ Скринингът за рак на шийката на матката и на гърдата би трябвало да е безвъзмезден за всички дами, а освен за тези, които са уязвими, защото сме измежду водещите страни в Европа по този индикатор. Женското здраве би трябвало да е на дневен ред в страната. Ние сме в челните места и по детска бременност и детска смъртност “, сподели Кратункова.

„ Децата и дамите страдат най-вече от войната в Украйна. Ако ще поставяме грижи за дамите бежанки, би трябвало да поставяме същите грижи и за дамите българки. Нашият опит демонстрира, че в случай че първоначално дамите са се страхували от контрацепцията, то в този момент такава грижа се търси общо от фамилиите. Особено в малцинствените групи у нас, като да вземем за пример в община Сливен. Много е значимо да има и здравно обучение в учебните заведения по тези тематики. Особено в региони, в които има преобладаващо малцинствени групи, би трябвало да се оферират безвъзмездни услуги по фамилно обмисляне, способи за контрацепция, безвъзмездни прегледи “, добави още Кратункова.

Тя заяви, че на следващия ден, на 8 март, се провежда събитие с поддръжката на Френското посолство за полови и репродуктивни права, на което още веднъж да бъде подложен въпросът за достъпа до безвъзмездни грижи за дамите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР