Доскоро научният свят беше единодушен относно най-здравия биологичен материал –

...
Доскоро научният свят беше единодушен относно най-здравия биологичен материал –
Коментари Харесай

Откриха най-здравия биологичен материал в света

Доскоро научният свят беше единомислещ по отношение на най-здравия биологичен материал – нишките, които плетат паяците. Оказва се обаче, че има нещо даже по-здраво и това са зъбите на мекотело.

При извършени проби се оказало, че зъбите на морските чинии (Patella vulgata) са по-здрави от кевлара и по-издръжливи от паяжината. Най-здравият естествен материал е открит от учени във Англия. Водещ създател на проучването е професорът по машиностроене в Саутхамптънския университет Аса Барбър.

Морските чинийки съставляват дребни охлюви, които се срещат във всички океани, морета и реки. Те не са претенциозни към дълбочината на водата и въобще своето местообитание. Черупката им е конусообразна и пази добре мускулестото им краче. С него те се закрепват към камъни с феноменално сцепление.

Чинийките се хранят главно с водорасли. Те сортират храната си от скали и камъни с дългия си език, посипан със стотици дребни зъби. И макар че досега след нашествието на морски чинии на скалите са забелязвани драскотини, едвам през днешния ден учените ревизираха какъв брой здрави са техните зъби.

 Паяжина

В проучването под внимание са взети представители на типа, обитаващи скалите край Саутхамптън. Установено е, че минерализираните им зъби са с 10% по-здрави от паяжината. Всеки от завитите зъби на чинийките е по-малък от един милиметър.

При осъществяване на тестванията учените вършат мостри от зъбите на мекотелите, 100 пъти по-тънки от човешки косъм. Материалът, от който са построени, устоя на налягане от 3 до 6.5 хектопаскала (hPa). За съпоставяне паяжината устоя единствено 1.3-4 hPa.

Учените допускат, че тайната за здравината на зъбите на морските чинии се крие в образуващите ги влакнести структури. В тях се откриват и композитни нишки, хиляди пъти по-тънки от изкуствено създаваните нановлакна, употребявани при производството на бронежилетки.

Елементите, които ги съставляват, са стоманен оксид, гьотит и хитин. Това на процедура ги трансформира в естествен аналог на най-здравите пластмаси.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР