Досега цели 12 районни съдии от Стара Загора са си

...
Досега цели 12 районни съдии от Стара Загора са си
Коментари Харесай

4 причини защо съдиите в Стара Загора масово не искат да гледат делото Дебора

Досега цели 12 районни съдии от Стара Загора са си създали отказ и не желаят да гледат случая с нарязаната Дебора Михайлова.

Това оповестява през днешния ден, като цитира регистрите. Според медията общо в съда правораздават 11 цивилен и 9 наказателни съдии. Всички наказателни и дори председателката на съда Блага Бозова, към този момент са си създали отказ.

Медията припомня, че в случай че всички магистрати от съда си създадат отказ, Върховният касационен съд ще би трябвало да реши къде да прати делото. Обикновено се избира непосредствен съд от същото равнище (в случая - районно), с цел да не бъдат причинявани спомагателни неудобства на участниците в процеса.

Както и Клуб Z писа, обвиняването против охранителя Георги Георгиев бе импортирано в прокуратурата в средата на декември. Макар, че той е упрекнат за зверства, които възмутиха безусловно цялата страна и провокираха митинги, процесът не наподобява тежък като фактическа и правна сложност (доказателство е и че е подсъден на най-ниската инстанция - районния съд, б.а.).

След малко повече от половин година работа прокуратурата внесе 3 обвинявания:

- че от април до 26 юни, 2023 година, е осъществил поне 6 закани за убийство на ученичката;

- за междинна телесна повреда - подготовка, зад която прокуратрата твърдо стои, откакто в началото имаше неуместно обвиняване за лека телесна;

- третото е за принуда - поради обстоятелството, че е остригал момичето.

В своя материал от през днешния ден " Сега " цитира, че всички магистрати в черни тоги цитират текста от Наказателно-процесуален кодекс - че " не може да взе участие в състава на съда арбитър или правосъден заседател, който заради други условия може да се смята преднамерен или заинтригуван директно или индиректно от изхода на делото ".

Очевидно е, че слуаят не се родее с този в Перник, където всички съдии си правеха отводи, тъй като всеки ден влизат в зала с бащата на бияча Васил Михайлов, който бе областен прокурор.

Но какви са тези " други условия " публично остава незнайно. " Сега " е изпратил писмено питане до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента медията няма отговор.
4 разнообразни мотива за отказ
Според наши неофициалнаи източници първата причина, която магистратите акцентират, е небивалият публичен напън по това дело. Както е известно, откакто роднините на Дебора подадоха сигнал и Георги Георгиев бе арестуван, съдът го пусна, защото експертното умозаключение бе за... лека телесна щета. 

Поради това избухнаха митинги в страната

Втората причина е обвързвана с първата - че публичното неодобрение, което " правораздаваше " на улицата, е било ориентирано и към конкретна персона на арбитър. Портретът на Татяна Гьонева Коева от Окръжен съд-Стара Загора, която промени мярката на Георгиев, бе безусловно разнасян по улици и площади на цялата страна (същото почти сполетя прокурора, както и специалиста, изготвил заключението. Но трябва да признаем, че това е странна мотивация за арбитър, да се отдръпна, б.р. на Клуб Z)

Останалите две аргументи, които старозагорските районни съдии са изтъкнали, са по-скоро процедурни. Едната е, че в неголемия колектив огромна част към този момент са гледали ограничения за неотклонение на Георгиев, което ги стопира да се произнасят и по делото всъщност.

И последната е, че гражданските съдии показват - откакто всички наказатени са си създали отказ - че те пък не са готови и рядко гледат наказателни каузи от общ темперамент.

" Сега " разгласява през днешния ден и имената на съдиите, които непринудено са се отдръпнали от процеса: Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева и Неделина Минчева.

Развръзката по това дело следва.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР