Досега те бяха военно неутрални: Швеция и Финландия оставаха извън

...
Досега те бяха военно неутрални: Швеция и Финландия оставаха извън
Коментари Харесай

Войната в Украйна: ще вкара ли тя Швеция и Финландия в НАТО


Досега те бяха военно неутрални: Швеция и Финландия оставаха отвън НАТО, което се споделяше от болшинството техни жители. Но войната в Украйна в този момент трансформира тези настройки. Ще влязат ли двете северни страни в НАТО?

Като разследване от агресивното държание на Русия, във Финландия и Швеция пораства утвърждението за участие в НАТО

Скептицизмът във връзка с присъединението към НАТО отслабва и в двете страни вследствие на. Актуално допитване в Швеция демонстрира, че усещанията по този въпрос са се трансформирали фрапантно: 41% споделят, че поддържат участие в НАТО, 35% са срещу, а 24 на 100 не са сигурни.

Промяната в настройките е даже по-сериозна във Финландия. За пръв път в историята на страната, по-голямата част от финландците поддържат вероятно присъединение към отбранителния алианс.

За съпоставяне: до неотдавна последователите на участието в НАТО бяха сред 24 и 28%. Сега утвърждението е повишено до 53 на 100, което съставлява изумителна смяна, споделя за Дойче Веле Хенри Ванханен, финландски външнополитически анализатор и консултант на опозиционната Национална съдружна партия.

Въпреки съществено повишеното утвърждение, вътрешната политика може да възпре държавното управление да кандидатства за участие, като това изключително важи за Швеция, споделя Анна Висландер, председателка на Института за сигурност и развиване в Стокхолм. За да се събере парламентарно болшинство, ще би трябвало някоя от партиите бързо да промени позицията си, а това не всеки път е лесна задача, прибавя тя.

Силни военни връзки
Редакцията предлага
Традицията на неутралитет на Швеция и Финландия беше прекъсната, когато се причислиха към Европейския съюз. Отказът от присъединяване във военни алианси обаче остава неизменен, макар че и двете страни от ден на ден си сътрудничат с НАТО през последното десетилетие.

" Имаме доста мощни двустранни връзки със Съединени американски щати, както и тристранно съглашение сред Швеция, Съединени американски щати и Финландия. Швеция от 2014 година е и сътрудник с разширени благоприятни условия в границите на НАТО, ” разяснява Зебулон Карландер, боен анализатор.

Това съдействие разрешава на Швеция да взима присъединяване във военни учения с НАТО. По същия метод, когато Швеция организира свои военни учения, други държави-членки на НАТО, и най-много Съединени американски щати, се включват в тях.

Без значение, че Швеция и Финландия са облагодетелствани от тези отбранителни партньорства, може би е време за идната стъпка. " Мисля, че към този момент би трябвало да погледнем от друга вероятност и да създадем крачка напред ”, споделя по този въпрос Ванханен.

На срещата на НАТО предходната седмица беше взето решение Швеция и Финландия да получават разследваща информация от Алианса – за да могат да правят оценка съответно обстановката в Украйна. Русия вижда в връзките на двете скандинавски страни с НАТО опасност за своята сигурност и заплашва, че възможен техен банкет ще провокира реакция от Москва. От Хелзинки и Стокхолм реагираха по един и същи метод на това - с отвращение.

Симбиозата сред Финландия и Швеция

Войната в Украйна значи, че ситуацията радикално се трансформира. от години са стратегически сътрудници в региона на сигурността и защитата. Ако едната или другата страна направи крачка към участие в НАТО, доста е евентуално и другата да я последва, настояват и Ванханен, и Карландер.

" Трябва да преосмислим съветската опасност за Финландия. Мисля, че към този момент може да се каже, че Русия съставлява военна опасност и за Финландия, ” споделя Ванханен.

" Причината в Швеция и Финландия да се повдига въпроса за НАТО е тъкмо методът, по който Русия заплашва прилежащите на нея страни, ” отбелязва Карландер. " Каквото и да реши Швеция, то е напълно на база на мнението на шведското държавно управление, парламент и народ. ”
 Така през последните 5 години се е трансформирала в Швеция и Финландия поддръжката за присъединението им към НАТО
Така през последните 5 години се е трансформирала в Швеция и Финландия поддръжката за присъединението им към НАТО

Пример за променените настройки в Швеция е решението на Стокхолм да даде оръжия на Украйна, включително 5 хиляди противотанкови снаряда. Карландер назовава този ход невиждан и доста индикативен. " Не сме подпомагали с оръжия никого от войната сред Финландия и Съветския съюз от 1939, ” изяснява той.

Междувременно и Финландия изпрати оръжие на Украйна.

Колко бързо могат да се причислят ?

В началото на февруари водачът на шведската опозиционна Умерена партия Улф Кристерсон изрази убеденост, че страната ще стане част от отбранителния съюз в границите на идващите 5 години. Войната в Украйна обаче може да форсира процеса. От друга страна, идните парламентарни избори в Швеция може да предизвикат политически разбърквания в страната, които да задълбочат разделянето по въпроса и да доведат до закъснение, разяснява Висландер.

Ванханен е оптимист, че на Финландия може да отнеме даже по-малко време. " Мисля, че ще се случи в границите на няколко месеца, най-вече една година ”, споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР