Досега са имунизирани около 1 милион души извън клиничните изследвания.

...
Досега са имунизирани около 1 милион души извън клиничните изследвания.
Коментари Харесай

Проф. Шахин: Вирусът няма да изчезне, ще има малки вълни и при 60-70% имунизирани. |

Досега са ваксинирани към 1 милион души отвън клиничните проучвания. Наблюдават се много рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой имунизирани, само че общата процедура демонстрира, че имунизирането може  да докара и до такива реакции. Затова е значимо за имунизираните да останат под наблюдение най-малко 30 минути след слагане на имунизацията,  преди да се приберат вкъщи.

Това съобщи проф. Угур Шахин, изпълнителен шеф на немската компания  " Бионтех ", по бТВ. 

Основните странични резултати са тези, които по принцип се следят при имунизациите. В множеството случаи те пораждат като мечтан резултат и значат, че се е задействала имунната система. Възникват болки на мястото на инжектирането, както и температура, или отмалялост, безсилие или остро главоболие. Всички тези признаци са на разположение в продължение на два до три дни и по-късно следва бързо възстановяване. Една дребна част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, само че би трябвало да каже, че до момента имаме данни единствено от няколко месеца. За нас е значимо да следим процеса и идващите две години и, когато се открият нови, непредвидени странични реакции, естествено ще осведомяваме незабавно, изясни проф. Шахин. 

Той призна, че към момента не се е ваксинирал, тъй като е " наистина важно да успеем преди всичко да имунизираме нашите служащи и в рамките на следващата година да произведем 1 милиард и 300 милиона дози от имунизацията ". 

По думите на проф. Шахин няма никакви опасности за хората с астма, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане и преболедували ракови болести. Няма никакви пецифични странични резултати при тези рискови групи, увери проф. Шахин. 

Той разкри, че към този момент работи по нова формула на имунизацията, която може да се транспортира и при минус 20 градуса, както и да издържи на хладилна температура повече от пет дни., да вземем за пример две седмици, четири седмици, а даже и три месеца.

Очакваме, че през първата половина на 2021 година да бъдат позволени и други ваксини и дружно да можем да доставим задоволително дози за една спокойна поетапна имунизация на популацията от най-малко 60 %, в идеалният случай 70 или 80 %. Така ще успеем идната зима да бъде естествена или почти нормална.

Вирусът няма да изчезне, и в бъдеще да бъдем очевидци на дребни или междинни талази даже когато имаме 60-70 процента ваксинирани. Това е новата нормалност, сподели още проф. Шахин. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР