Досега привлечените инвестиции са 600 хил. евро, а тримата съоснователи

...
Досега привлечените инвестиции са 600 хил. евро, а тримата съоснователи
Коментари Харесай

Бързи, смели, сръчни мобилни приложения

Досега привлечените вложения са 600 хиляди евро, а тримата съоснователи - Тимо Райло, Симеон Митев и Бранимир Парашкевов (отляво надясно), ще се опитат да привлекат и огромна софтуерна компания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Още по тематиката
За 3 години Eleven вложи 11 млн. евро в 110 компании

Фондът за започващ бизнес показа следващите си вложения и затвори десетия си финален прозорец
4 окт 2015
Tickеy е победител в националния кръг на надпреварата Seedstars World

Голямата премия е финансиране в размер на 500 хиляди $
14 юли 2015 Младото сдружение е създало над 100 приложения за по-малко от две години. Клиентите са от целия свят - Европа, Съединени американски щати, Азия, Австралия. Един четвъртък през август 2016 година от Уникредит Булбанк се свързват с екипа на " Аппзио " с въпрос дали могат да разработят мобилно приложение, с което чиновниците да се правят оценка между тях и да си дават противоположна връзка. Във вторник заран на идната седмица софтуерът е подготвен. " Е, можехме да поспим малко повече и да сме подготвени в четвъртък, само че искахме да ги впечатлим ", смее се Бранимир Парашкевов, един от тримата създатели на " Аппзио ". Бързата и прецизна работа на екипа им печели освен удовлетворен клиент, само че и вложител. През 2017 година Уникредит Булбанк финансира компанията с 450 хиляди евро под формата на конвертируем заем.

Създаденото през 2015 година българско-финландско сдружение " Аппзио " развива технология, посредством която могат да се създават мобилни приложения 10 пъти по-бързо от общоприетото. Става въпрос за програмен продукт, основан персонално за съответния клиент и за съответна операционна система (т.нар. native app), а не за потребление на авансово заложени шаблони. " Това е невероятно " е един от най-честите мнения, които получаваме, и доста обичаме да трансформираме тези скептици в клиенти ", разяснява Парашкевов.

Първите години

Благодарение на разработваната към този момент три години технология и прекосяването през няколко разнообразни процеса на работа " Аппзио " са разкрили тяхна формула за бързо и качествено създаване на мобилни приложения. Историята стартира през 2006 година, когато за пръв път в България идва Тимо Райлo. Той таман е почнал цифрова организация във Финландия и не може да си откри задоволително фрагменти там.

Събира екип и през 2007 година варненският офис на финландската му компания East Interactive стартира работа за интернационалния пазар. Една от постоянно търсените услуги е създаването на мобилни приложения, което тогава е доста муден и безценен развой, тъй като изисква програмисти, владеещи разнообразни езици и работещи с разнообразни операционни системи, както и добра връзка с клиента. През годините въпросът отлежава в главата му, а в това време се среща с Бранимир Парашкевов, който тогава е управител бизнес развиване в компания за мобилни разплащания, и Симеон Митев, управлявал софтуерни планове с компании като Гугъл, Netflix и Nokia. И те стават съоснователи в новото начинание на Райло.

През 2014 година тримата стартират да работят върху технология, която да разреши лесното и бързо създаване на мобилен програмен продукт, а на идната година публично се отделят като spin-off план и записват лична компания - " Аппзио ". Тримата стартират със личен капитал от към 200 хиляди евро и изначало се насочват към програмистите и желаят да ги облекчат в процеса на основаване на приложения.

Инвестиционният фонд Eleven купува 10% от компанията против 100 хиляди евро през 2015 година Скоро към тях се причисляват и няколко бизнес ангели, измежду които изпълнителният шеф на софтуерната " Немечек " Георги Брашнаров, президентът на SAP Labs България Стамен Кочков и Николай Мавроматис от Асоциацията на българските бизнес ангели. Общата финансова инжекция в компанията по линия на бизнес ангелите е 50 хиляди eвро, а те дружно държат към 2% от дяловете на компанията, сочи информация в Търговския указател.

Настройката на модела

Въпреки свежия капитал, контактите, които им дават вложителите, и към този момент поузрялата технология " Аппзио " към момента не реализират резултатите и бързината, които са възнамерявали. А това стопира и растежа.

" Тогава все мислехме по какъв начин всеки може да сътвори самичък приложение - искахме да предоставим нужната технология за това ", изяснява Райло. Платформата им действа като " направи си самичък " на SaaS принцип - регистрираш се, плащаш абонамент и разработваш приложението си. Но, както се оказва, това не е работещ модел. " Възможността притегли доста хора, само че не всички имаха опита, който да им разреши да си показват цялото приложение - това просто не беше най-хубавата алтернатива за нас... А и беше на ниска цена пазар ", прибавя Парашкевов. Така Райло, Парашкевов и Митев стартират да мислят за смяна на фокуса. Към тези, които могат да програмират, или към повсеместен краен артикул.

Така през 2016 година, компанията съумява да генерира доходи от 263 хиляди лева през първите месеци, освен това единствено с петима души екип. Скоро по-късно като вложител с 450 хиляди евро се причислява и Уникредит Булбанк.

Днес " Аппзио " се стреми да продава мобилни приложения с лиценз на крайните си клиенти и се кооперира с партньорски организации, които създават самия програмен продукт, употребявайки тяхната платформа. С други думи, екипът на " Аппзио " притегля клиентите, съветва ги и им предлага благоприятни условия, а сътрудниците на " Аппзио ", измежду които Melon и " Програмиста ", създават приложението. Според спецификите си направата на мобилния програмен продукт коства приблизително сред 10 и 20 хиляди евро, а годишният лиценз за потреблението на платформата - 2500 евро на приложение.
Освен това " Аппзио " развива и още една линия, ориентирана към компании със лични софтуерни екипи. Те могат да си купят единствено лиценз за платформата и посредством технологията сами да основат приложението си. " Целта ни е, когато някой реши да основава функционално мобилно приложение, да мисли първо за нас ", споделя Парашкевов.

Пазар до безкрайност

Новият бизнес модел разрешава на компанията да създаде над 100 приложения за по-малко от две години. " Трудно е да се дефинира размерът на пазара за тази услуга. С 1300 нови приложения приблизително дневно единствено в Android App Store можем единствено да кажем, че е непрекъснато възходящ пазар ", разяснява Парашкевов. Към момента " Аппзио " работи с клиенти от целия свят - Европа, Съединени американски щати, Азия, Австралия. Скоро стартират и с Близкия изток. Основен приоритет на компанията обаче са британски говорещите пазари.

На " Аппзио " не им липсват пазари и благоприятни условия за растеж, само че и конкуренция. Българската компания се изправя против колоси като Фейсбук с тяхната услуга за разработчици React Native или Microsoft с тяхната платформа Xamarine. Освен това съперници са и low code платформи (такива, в които се употребява графичен интерфейс вместо код за основаване на приложението и са по-достъпни за непрограмисти) като Mendix и Outsystems. В нишата оперират и други млади и започващи компании. " Основното ни преимущество е, че ние имаме достъп до хардуера на устройствата, за които създаваме приложенията, и се съобразяваме с техническите им благоприятни условия ", споделя основният механически шеф Тимо Райло.

Въпреки конкурентната среда " Аппзио " си проправя път в бранша. През 2017 година приходите и екипът на компанията се удвояват, разяснява Парашкевов. Основателите даже чакат да излязат на облага през 2018 година Не е изключено " Аппзио " да търси и последващи вложители. Причините са две - от една страна, откакто технологията е задоволително зряла, в този момент има потребност от маркетинг. От друга, екипът ще се опита стратегически да притегли на борда огромна софтуерна компания, от чиито опит и към този момент построено потребителско портфолио да се възползва.
И в случай че досега " Аппзио " са работили и са се развивали без изключително наличие в общественото пространство, от компанията дават обещание през 2018 година да се чува повече за тях. Q&A

Какви са клиентите ви?

Бранимир Парашкевов: Трудно е да се извади тренд - най-различни са. От корпоративни клиенти, през започващи компании до общности. Например неотдавна разработвахме приложение за една американска татуистка общественост - те желаеха евентуалните им клиенти да могат да ги намират елементарно и да получават рекомендация за татуист съгласно географското си състояние и стила на татуировката.
Това, което може да се каже, е, че към 70% от клиентите ни са дребни и междинни бизнеси, както и стартъпи. Гордеем се, че измежду клиентите ни е и една от най-големите логистични компании в света.

Има ли трендове в търсенето на клиентите?

Най-често се сблъскваме с въпроса " Можете ли да ни извършите нещо като Tinder ". С други думи, клиентите доста постоянно търсят в приложенията да има това преживяване на превъртане на вариантите наляво или надясно по екрана. Ползва се безусловно във всевъзможни случаи.
Две трети от клиентите ни търсят потребителски приложения, ориентирани към крайни клиенти, а останалите желаят програмен продукт, който да взема решение проблеми вътре в компанията им - да вземем за пример да усъвършенства разнообразни процеси или връзката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР