Захари-Петър Радев възражда стара идея на дядо си и създава

...
Захари-Петър Радев възражда стара идея на дядо си и създава
Коментари Харесай

Разгар и дизайнерските му планински уреди

Захари-Петър Радев възражда остаряла концепция на дядо си и основава първия си артикул - портативно огнище. Компанията му към този момент има няколко произведения, които продава в България и чужбина, приготвя и нови. От основаването му преди четири години бизнесът пораства, като оборотът наближава 200 хиляди лева през 2022 г.
Когато преди доста години дядото на Захари-Петър Радев прави портативно огнище и грил от долап, той надали е подозирал, че няколко десетилетия по-късно внукът му ще трансформира изобретението в бизнес. Подтикнат от приятелката си Мария Бояджиева, Радев, който е промишлен дизайнер, осъвременява концепцията, а резултатът поставя началото на неговата компания " Рано ", която стои зад комерсиалната марка " Разгар ".
Захари-Петър Радев възражда остаряла концепция на дядо си и основава първия си артикул - портативно огнище. Компанията му към този момент има няколко произведения, които продава в България и чужбина, приготвя и нови. От основаването му преди четири години бизнесът пораства, като оборотът наближава 200 хиляди лева през 2022 година
Когато преди доста години дядото на Захари-Петър Радев прави портативно огнище и грил от долап, той надали е подозирал, че няколко десетилетия по-късно внукът му ще трансформира изобретението в бизнес. Подтикнат от приятелката си Мария Бояджиева, Радев, който е промишлен дизайнер, осъвременява концепцията, а резултатът поставя началото на неговата компания " Рано ", която стои зад комерсиалната марка " Разгар ".

Поръчки за портативното огнище и грил стартират да идват още с стартирането му в Etsy.com, като интерес демонстрират професионални готвачи от чужбина, като и дистрибутор от Япония. Следва побираща се в портфейла кафеварка, която служи и като котлонче за чайник, както и алуминиева касетка, с която може да се придвижват бира и дърва.

Днес компанията продължава да разчита на известния уебсайт, с цел да стигне до клиентите, само че продава също през личния си уебсайт, както и през няколко по-малки онлайн магазина. Така за няколко години откогато е записана през 2019 година, " Рано " бързо усилва оборота си до малко под 200 хиляди лева през 2022 година и работи на облага.
Въпреки дребните си размери спрямо другите два съществени артикули кафеварката е най-търсеният продукт на Радев Фотограф: Антон Чепилски Реклама Да откриеш призванието си
Креативността и сръчността, наподобява, са наследствена линия за фамилията на Радев, който е израснал, заобиколен от художници и актьори. Баща му е реставраторът Димчо Радев, а майка му и по-голямата му сестра се занимават с театрална сценография.

" Учил съм в Художествената гимназия, като там се любувах на всичко друго, само че не и на това да изучавам. Тогава по този начин и не съумяха да ме подтикват в този развой. След като приключих образованието си, отпътувах за Англия, където сестра ми към този момент беше приключила един предварителен курс по изкуство и дизайн към колежа в Бат, за който ми оказа помощ да се приготвя ", разяснява Радев.

Въпреки новото начало в друга страна първите три месеца от подготвителната година, където се учат художествени методики и дисциплини, не престават да не са стимулиращи за него. Едва когато е напът да бъде изхвърлен от програмата, той взема решение да се активизира и да покаже на своите учители на какво е кадърен. А във фокус на неговата сила се трансформира 3D моделирането.

" Тогава чух за първи път за промишлен дизайн и бях покорен. Марките постоянно са ми били обичано нещо и като разбрах, че може да изобретявам артикули за произвеждане, взех решение - това ще бъде моето нещо! ", разяснява Радев.
Скарата и огнище " Разгар " също минава през няколко разнообразни версии преди да доближи до сегашната си визия Фотограф: Антон Чепилски Реклама Първи стъпки в дизайна
Първите си стъпки в света на индустриалния дизайн Радев прави с образование в университета в Ковънтри, а откакто приключва, взема решение да търси благоприятни условия да приложи знанията си в Германия. Там дружно със собствен състудент и другар от Румъния се оказват претенденти за една и съща позиция. В процеса на интервюиране обаче българинът осъзнава, че макар положителната атмосфера в компанията мястото не е за него и в последния кръг от изявленията предлага своя другар.

" Като по знамение на идващия ден получих позвъняване от Cybex, производителят на детски колички, който тогава още не беше нашумял. Отидох и се видях с тях и макар че с индивида от човешки запаси нещо не си допаднахме, с основния дизайнер се харесахме и ме наеха ", споделя Радев.

Само три месеца откакто стартира своя стаж, му е препоръчана работа на цялостен щат от притежателя Мартин Пос. Така на нежната възраст от 21 години той стартира да работи като промишлен дизайнер. През идващите няколко месеца Cybex се разраства от 100-150 души до над 300 и стартира построяването на някои от най-известните си артикули, в чието правене взе участие Радев. Такива да вземем за пример са бебешките колички и седалки за коли Cybex Priam, които могат да доближат главозамайващите цени от 5 хиляди лева и нагоре. Пак като част от Cybex Радев взе участие и в индустриалния дизайн на " златните криле на Джереми Скот " - емблематичните обувки, създадени от стилния дизайнер на Adidas. Въпреки това към година и половина по-късно той взема решение да напусне компанията, с цел да потърси нови благоприятни условия.
Уроците на живота
Придобитият опит и портфолио дават самочувствието на Радев да се свърже непосредствено с един от най-хубавите производители на шосейни колела в света - италианската Colnago. Той съумява да влезе в директна връзка със притежателя Ернесто Колнаго, който се съгласява да прегледа моделите на българския промишлен дизайнер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР