Дори в условията на пандемия общата стойност на имотите расте

...
Дори в условията на пандемия общата стойност на имотите расте
Коментари Харесай

Имотите остават най-сигурната инвестиция

Дори в изискванията на пандемия общата стойност на парцелите пораства в интернационален проект. През 2020-а всички парцели в света се правят оценка на 326,5 трлн. доларa, което е растеж с 5% на годишна база и е нов връх. Това демонстрира ново проучване на консултантската компания Savills в границите на програмата <210> Impacts 2021.

Недвижимите парцели имат по-висока стойност от всички световни акции и дългови скъпи бумаги взети дружно и костват съвсем четири пъти повече от световния БВП. Това ги трансформира в най-значимия метод за предпазване на благосъстояние в света. Това приказват обстоятелствата! А българинът има мотив да се замисли дали да не вложи спестяванията си в ново жилище.

Ето за какво е добре да се купуват жилища в този момент, тъкмо в този миг!

--------

Всеки миг е добър за покупка на жилище, споделят специалистите. Особено в случай че имате към този момент спестени пари. Лихвените проценти по ипотечните заеми не престават да са на рекордно ниско равнище и това също е мотив да се предизвика ползата на купувачите.

Още в самото начало на 2021 година жилищният пазар сподели признаци на напредък. Според статистиката подписаните покупко-продажби бележат растеж с съвсем 30% по отношение на началото на 2020 година, когато действително стартира първият локдаун и бе оповестено изключителното състояние в страната. Пандемията и несигурната икономическа конюнктура промени изискванията за финансиране на банките. Всички жилищни заеми се отпускат след Акт 14 без значение от вида строителство - панелно или тухлено. Независимо от този деликатен метод, 50 на 100 от покупко-продажбите са с банково финансиране, регистрират в бранша. И макар че най-добре се приема финансирането на парцел, който има най-малко Акт 15,

продажбите на зелено бележат пик.

„ Факт е, че хората купуват на зелено и не се смущават от това да влагат свободните си средства в парцели. А такива в Пловдив могат да се намерят в обилие - цените в периферията на града са 700-800 евро/кв.м, в необятен център 1000-1100 евро/кв.м. Ако желаете да живеете в идеалния център на Пловдив обаче, пригответе към 2000 евро за квадрат”, разяснява обстановката Анна Димитрова от „ Омега-А”, водеща организация за парцели под тепетата.

На пазара обаче излиза още една забавна наклонност - усилва се търсенето на по-големи, по-удобни и по-висок клас жилища в затворени комплекси, изясни млад бизнесмен под тепетата. Експерти настояват, че през днешния ден

огромна част от покупко-продажбите са за лично прилагане,

а не толкоз за инвестиция. Водеща в желанията също е и местоположението. Тя остава извънредно значима, също така хората, привикнали да живеят на обещано място, търсят парцел в същия регион или в сходен квартал. Все по-често значима става и средата - каква е инфраструктурата, какви са съседите и методът на поддържане на постройката, настояват консултанти на пазара на парцели.

Най-предпочитаните региони не се трансформират. Най-желаните региони за покупка на ново жилище в Пловдив остават центърът, където цените на квадратен метър варират от 850 до 1600 и даже 2000 евро/кв.м. Район „ Западен” също резервира високи равнища в търсенето - при междинни цени 750-1050 евро/кв.м.

Вместо къща на село - апартамент в затворен комплекс

В условия на пандемия купувачите бързо се ориентираха към къщите на село, т.е. извънградски парцели - до един час път от огромния град. Само че с течение на времето тази настройка се промени. Хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат всички нужни за тях улеснения. Затова през днешния ден изключително известни са жилищата в затворените жилищни комплекси, които оферират оптимално доста зелени площи и място за социализация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР