Дори след като Кремъл реши да погълне части от Украйна

...
Дори след като Кремъл реши да погълне части от Украйна
Коментари Харесай

На фона на офанзивата на Украйна: Бедите за руската армия се увеличават

Дори откакто Кремъл реши да погълне елементи от Украйна при внезапното изостряне на спора, съветската войска претърпя нови провали, които откроиха доста огромните ѝ проблеми на бойното поле и породиха различия по върховете на съветското държавно управление.

Неуспехите мощно накърниха имиджа на мощната съветска войска и усилиха напрежението към зле плануваната готовност. Те също по този начин подхраниха битката сред кръговете в Кремъл и съветският президент Владимир Путин е все по-притиснат в ъгъла.

Ето един взор към последните съветски загуби, някои от аргументите за тях и вероятните последствия.

Поредица от провали в североизточната и южната част на Украйна

Разчитайки на оръжия, доставяни от Запада, след триумфите си от предишния месец в североизточната част на Харковска област Украйна навлезе по-дълбоко в окупираните региони и принуди съветските войски да се изтеглят от град Лиман, основен логистичен център.

Украинската войска също по този начин предприе необятна контраатака в южната част на страната, превземайки редица села на западния бряг на река Днепър и напредва към град Херсон.

Украинските триумфи в региона на Херсон последваха безмилостните удари по двата съществени транспортни коридора през Днепър, които ги направиха неизползваеми и принудиха съветските войски на западния бряг на Днепър да разчитат само на понтонни мостове, които също бяха неведнъж поразявани от украинците.

Филипс П. О'Брайън, професор по стратегически проучвания в университета " Сейнт Андрюс ", предвижда, че ще има още съветски неуспехи в Херсонска област и означи, че е " мъчно да стабилизираш една фронтова линия, когато логистиката ти е изчерпана, войските ти са изтощени, а съперникът ти е доста, доста по-умен ".

Притиснати до необятна река и доста затруднени със снабдяването, съветските войски наподобява ги чака проваляне, което може да сътвори предпоставки за евентуален украински напън за възобновяване на контрола над Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година

Недостиг на военни запаси и проблеми в командването

Военни кореспонденти и блогъри, които отразяват дейностите на съветските войски в Украйна, обрисуват мрачна картина на зле оборудвани и неприятно проведени сили под некадърно командване.

Войната продължава към този момент осми месец и съветските военни страдат от изострен дефицит на персонален състав, липса на съгласуваност сред частите и нестабилни линии за доставки.

Много съветски елементи имат и невисок военен дух, което внезапно контрастира с добре стимулираните украински сили.

За разлика от украинските военни, които разчитат на разследващи данни, предоставяни им от Съединени американски щати и съдружниците от НАТО, с цел да избират цели и нанасят удари по тях, съветската войска страда от неприятно разузнаване.

Когато съветското разузнаване засече украинска цел, армията стартира дълъг развой на приемане на позволение за нанасяне на удар по нея, който постоянно се проточва, до момента в който задачата изчезне.

Руските военни репортери особено обръщат внимание на дефицита на безпилотни самолети и означават, че доставените от Иран дронове не се употребяват оптимално дейно поради неприятния асортимент на задачите.

Кремъл активизира още бойци, анексира територии

Руският президент Владимир Путин реагира на украинската контраатака, като разпореди частична военна готовност, която има за цел да събере най-малко 300 000 резервисти, които да подсилят силите по продължение на 1000-километровата фронтова линия в Украйна.

В началото на нашествието Украйна разгласи обща готовност за образуване на войска от 1 млн. души. До този миг Русия се опитваше да завоюва войната с намаляващ контингент от доброволци.

Според Съединени американски щати при нахлуването съветските войски са били с бройка от 200 000 души, а съгласно някои западни оценки съветските загуби към този момент се мерят с 80 000 убити, ранени и пленени.

Докато ястребите в Москва приветстваха мобилизацията, въпреки съгласно тях тя да е закъсняла, стотици хиляди руснаци бягат в чужбина, с цел да не влязат в армията, а в цялата страна избухнаха митинги, което изправи Кремъл пред нови провокации.

Новобранци разгласиха фотоси, на които се вижда, че са принудени да спят на пода или даже навън. Някои от тях оповестяват, че им е зачислено ръждясало оръжие и им е казано сами да си купят медицински комплекти и други съществени неща. В знак на безмълвно самопризнание на проблемите с доставките Путин уволни заместник-министъра на защитата, отговарящ за военната логистика.

Мобилизацията не предлага бързо решение на военните проблеми на Русия. Ще са нужни месеци, с цел да могат новобранците да се обучат и да образуват боеспособни елементи.

След това Путин усили залога, като ненадейно анексира окупираните райони на Украйна и изрази подготвеност да употребява " всички налични средства ", с цел да ги отбрани, което е директна отпратка към нуклеарния боеприпас на Русия.

Разногласия по върховете

Безпрецедентен знак за битка по високите етажи на властта е фактът, че подкрепяният от Кремъл районен водач на Чечения Рамзан Кадиров насочи язвителни рецензии към висшите военни, обвинявайки ги в непросветеност и непотизъм.

Кадиров упрекна генерал-полковник Александър Лапин, че не е съумял да обезпечи доставки и подкрепления за войските, което е довело до отстъплението им от Лиман. Той съобщи, че генералът заслужава да бъде лишен от звание и изпратен на фронтовата линия като редови войник, с цел да " измие срама си с кръвта си “.

Кадиров също по този начин непосредствено упрекна най-високопоставения съветски боен, военачалник Валерий Герасимов, че прикрива грешките на Лапин - остра офанзива, която подхрани спекулациите, че чеченският водач може да е сключил съюз с други ястреби от съветския хайлайф против висшето военно управление.

В остро изявление Кадиров също по този начин прикани Кремъл да обмисли потреблението на нуклеарни оръжия с дребна мощ против Украйна, с цел да обърне хода на войната - апел, който наподобява приказва, че тази концепция става все по-популярна измежду кремълските ястреби.

В знак на продължаваща поддръжка за Кадиров Путин го увеличи в генерал-полковник по случай рождения му ден - ход, който сигурно ще разгневи висшето командване. И въпреки представителят на
Кремъл Дмитрий Песков да дефинира изказването на Кадиров като прекомерно прочувствено, той похвали ролята на чеченския водач в боевете и доблестта на бойците му.

Друг симптом за усилване на несъгласието по върховете е държанието на Евгений Пригожин, предприемача милионер, именуван " готвачът на Путин ". Той се нахвърли върху губернатора на Санкт Петербург, обвинявайки го, че неспособността му да обезпечи помощ за частната военна компания на Пригожин " Вагнер " е  равносилна на поддръжка за Украйна.

Някои други представители на съветския хайлайф бързо поддържаха Кадиров и Пригожин, които все по-често изпъкват като водещи фигури на ястребите в Москва.

Генерал-лейтенантът в оставка Андрей Гурульов, върховен член на долната камара на съветския парламент, изрично поддържа чеченския водач, като съобщи, че съветското проваляне в Лиман се корени в желанието на висшето управление да оповестява на Путин единствено положителни вести. „ Целият проблем е в цялостните неистини и позитивните отчети “, сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР