От дете рисуването е негова страст. Неслучайно следва и в

...
От дете рисуването е негова страст. Неслучайно следва и в
Коментари Харесай

Да твориш за „Бързи и яростни“: Българският дизайнер на автомобили Милен Иванов

От дете рисуването е негова пристрастеност. Неслучайно следва и в Националната художествена академия със компетентност „ Индустриален дизайн “. В детските си години „ основава “ коли на белия лист с молив и флумастер.

Привлечен е от тях, както доста момчета по това време. Към днешна дата нещата не са доста по-различни. Този път ги трансформира в действителност. Талантът му е видян от американско студио и стартира да твори автомобилни дизайни за „ Бързи и гневни “. А тези дни се бори с изкуствения разсъдък посредством мозъка си, с цел да го надхитри. И твърди, че съумява.

За умеенето да твориш друго и усета за подробност, както шанса да бъдеш видян на международно равнище, пред Vesti.bg, приказва автомобилният дизайнер Милен Иванов.

Милен, стартирате да рисувате като дребен, като избирате да „ монтирате “ коли върху белия лист. Откъде пристигна пристрастеността към колите, фен на „ Формула 1 “ ли бяхте?

Всъщност не, дори въобще. Станах почитател на „ Формула 1 “ едвам преди две години. Като дребен върхът на машините бяха колите. Виждаш ги на улицата, а като бях дребен не бяха доста публикувани компютрите и колите бяха най-впечатляващото, което виждаш тогава.

Относно дизайна при колите, измислена ли е към този момент „ топлата вода “ или постоянно има нещо, което не е основано?

Основното при един автомобил е той да има 4 гуми и 4 порти. Но по отношение на самия дизайн, добре забравеното остаряло го употребяват при джиповете, само че при спортните коли се употребяват нови хрумвания и прелюдия, по-скоро аеродинамиката, която в предишното я е нямало. В момента при спортните коли няма отпратка от предишното.

Като стана дума за джип, тъкмо един подобен Ви „ изстрелва “ като име на международния пазар. Създавате го за игра, само че по-късно той се трансформира в действителна кола. Каква беше концепцията Ви първоначално?

Ако ми поръчат да направя кола за игра, която ще карат на Марс, естествено, че това е единствено игра и аз не бих се съобразил с доста нещо, тъй като е въображение и може да правиш, каквото искаш. Но, в случай че поръчат автомобил за филм, да кажем, ще я кара Батман и тогава колата ще наподобява относително действително, само че ще прави щури неща, като това да изстрелва стрели или да скача от високо. Тук има небивалица, само че има и действителност. Третата стъпка е – за действителния свят, където ще се създаде. Там има общоприети ограничавания. Идеята е да покрия всяко едно от тези неща, доколкото мога – колата да може да стане действителност, само че и да е част от игра или предопределена за филми. Това беше концепцията ми. Джипът е изработен за мое портфолио. По този метод с мен се свързаха както от Game студиа, по този начин и същински производители на коли.

Кой беше първият, който се свързва с Вас и по кое време този автомобил стана действителност?

Тук става дума за бутикови производители. Те имат бази единствено за дизайн и всичко е строго секретно. Бутиковите производители вършат самостоятелни модели за клиенти, на които към този момент им е омръзнало да имат всички коли от така наречен естествени производители и стартират да се насочват към бутиковите. Затова и бройките са оптимално 50. Първо с мен се свърза съветска компания, след това и такива от Южна Африка, Тайланд и Америка.

Кои международни звезди сега карат джипа, основан от Вас, и има ли българин, който да си го разреши?

Относно позволяване – има, тъй като по нашите улици се карат доста скъпи коли, а базовата цена (без екстри) на този джип започва от 285 000 $. Има и българи, които го имат. Човекът е от рап музиката. Това е шоу кола за някой, който желае да бъде доста ексцентричен.

Какво желаят богатите?

Искат да се отличават. Има два типа богати. Едните са тези, които не желаят да се набиват на очи и другите, които пък доста желаят да бъдат на показ. Това има и психично пояснение. Като дребен, когато си нямал, след това държиш да покажеш, какъв брой доста имаш това, което ти е липсвало, а когато един човек е имал задоволително, като дете, то като порасне, за него това е обикновено и не парадира.

Мъжка суетност ли са подобен тип коли?

Да и също да бъдат гледани. Бих го определил и с това, както едно време мъжете са ходели на лов, освен, тъй като е трябвало да изхранват фамилията, а и тъй като е било тръпка и има адреналин.

Получил сте професионална покана от американско студио да работите за кино шлагера „ Бързи и гневни “. Как Ви откриха и какви задания Ви сложиха?

Universal Pictures държат правата за „ Бързи и гневни “. Тъй като той към този момент е 10 елементи, стартират да дават кино лентата на франчайз на други студиа, на такива с анимации също, даже в Индия има личен „ Бързи и гневни “, на локално равнище. По този метод може да се направи филм с тяхното име, като те взимат % от това. От Netflix желаят да създадат анимация, основана на кино лентата, която да се споделя „ Бързи и гневни: Шпионски състезатели “, като концепцията е да бъде детски филм и да е на серии. Американското студио „ Dream works ” прави анимацията по този план и действително работих за тях две години (от 2018 година до 2020 г.), като създавах коли за този план.

Преди всичко това, Вие сте работил в тунинг студио. Кое беше най-различното нещо, което създадохте още тогава?

Там имаш досег до колата с ръце и можеш да схванеш, какъв е действителният размер на дадения автомобил. Има специфики. Трудно е да се направи един волан, да вземем за пример. Когато се занимавах с това, работих за прочут интервал и в Китай, където водех образование по отношение на тунинг в едно студио.

Колко души има като Вас в България?

То е доста профилирано и не се знаем доста, единици са. Самото търсене е малко и в България не сме съперници между тях, тъй като липсва подобен пазар. Относно търсенето, то идва от целия свят и в този смисъл ти се конкурираш с целия свят.

В момента, по каква задача работи мозъкът Ви?

В момента надграждам, с цел да покажа нови умения. Работя главно по изкуствения разсъдък. Той стартира да прави дизайни, само че аз виждам кое към момента не може да този ChatGPT и отправям новите си познания в тази посока. Това, което върша в този момент, са едни по-специални анимации. Изкуственият разсъдък може да направи дизайна, не съвършено, а като бегла схема. Това, което той към момента не може, е да взима решения за демонтиране и анимиране на някакви неща. Представете си кино лентата „ Трансформърс “, където колите се трансформират в роботи. Ето това ChatGPT към момента не може да направи. Или вероятно може да го стори, само че нищо с нищо няма да има логичност, а ще наподобява трансформиране като преливка. Няма кой да образова изкуствения разсъдък да го направи това, защото е доста дребна ниша. Създавам информация, която я няма, а ChatGPT прави единствено неща, които хората към този момент са основали, защото той е зареден с информация от хора и просто миксира някакви фотоси.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР