Дори при едно-единствено дежурство в месеца в пряк досег до

...
Дори при едно-единствено дежурство в месеца в пряк досег до
Коментари Харесай

МЗ към спешните медици: Дори при едно дежурство с Covid-пациент, се полагат 1000 лв.

Дори при едно-единствено дежурство в месеца в директен допир до потвърдено инфектиран с Covid-19 пациент, екипите на незабавна помощ имат право на в допълнение заплащане за работа на първа линия. Нетният размер на бонуса е до 1000 лева при цялостен отработен месец или сума - пропорционална на отработеното време през месеца. Парите за работа на първа линия не зависят от прекараното време с пациентите с ковид, нито от броя на дежурствата, в които са обслужвани такива пациенти, а от всички отработени часове през месеца.

Това обясниха от Министерството на здравеопазването в понеделник в отговор на недоволството на незабавните медици от новата методика, по която ще се заплащат спомагателните пари за работа на първа линия. Първоначално медиците недоволстваха, тъй като бяха разбрали, че ще разказват по минути прекараното време със инфектираните. След като това терзание отпадна, обаче, остана недоволството им, че парите ще се заплащат единствено при контакт с потвърдено болен, а доста от хората, които посещават с колите за спешна помощ, не са публично диагностицирани с ковид. Отделно, медиците са възмутени, че парите им за юни месец се бавят.

За вторник, 10 август, пред Министерство на здравеопазването е плануван митинг на незабавни медици против методиката.

Как ще се заплаща?

В опит да успокои напрежението Министерство на здравеопазването разгласява уточнения, с които да разсее опасенията на незабавните медици. Според ведомството задачата е да се заплаща по по-справедлив метод. От ведомството дават и образци:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР