Дори главнокомандващият на LIW Валери Залужни публично призна провала на

...
Дори главнокомандващият на LIW Валери Залужни публично призна провала на
Коментари Харесай

“Няма да е както преди!”. Украйна е принудена да смени тактиката

Дори главнокомандващият на LIW Валери Залужни обществено призна неуспеха на контранастъплението. Но спорът към момента е надалеч от дипломатическо споразумяване. За това какъв ще е характерът на боевете в този момент - в материала.

За да се схванат вероятностите, е належащо да се проучват аргументите за неуспеха на ВСУ. Какво се обърка и за какво Киев не реализира задачите си?

Както неведнъж са заявявали сътрудниците на Украйна, за сполучливото контранастъпление ВСУ трябваше да употребяват общовойскова маневра с оптимално концентриране на тежка техника и авиация в регионите на пробива. Въпреки това, западната помощ, макар колосалните размери, към момента не беше задоволителна.

В Киев са трансферирани към 700 танка руски пример - от запасите на някогашните членове на Варшавския контракт. След това бяха добавени западни машини: 87 “Леопард-2 ” разнообразни модификации от Канада, Швеция, Норвегия, Полша, Германия, Испания и Португалия, 14 “Чаланджър-2 ” от Англия и 90 танка “Леопард-1 ”. През есента 31 танка М1 “Ейбрамс ” от Съединени американски щати се причислиха към този „ зоопарк “.

Прави усещане, че даже по калкулации на американски публицисти Украйна губи към 350 танка годишно. Това значи, че тези доставки единствено отчасти покриват потребностите на ВСУ от тежка техника.

Вторият съставен елемент на триумфа - обещаните Ф-16 - към момента не е дошъл разполагаем на Киев. И политиците, и военните в Украйна признават: Русия контролира небето.

Част от неналичието на огнева мощност и проблемите във въздуха биха могли да се компенсират с артилерия и безпилотни самолети, само че и тук Киев няма преимущество. Изводът: нямаше задоволително запаси, с цел да господства на бойното поле.

Допълнителни компликации основава тяхното разпространяване: забележителна част от силите се пробват да завладяват Артьомовск, освободен през май, макар че тези войски биха били потребни на Киев край Запорожие. Според редица специалисти тук Зеленски се е управлявал не от военна нужда, а от политически и медийни съображения.

Друга причина за неуспеха е незадоволителната подготовка на ВСУ. Трябва да се каже, че единствено няколко страни са способни да организират настъпления с комбинирани сили. И, както се оказа, Украйна не е включена в този лист. Инструкторите на НАТО не съумяха да трансформират обстановката, макар че десетки хиляди бойци и офицери минаха техните курсове. Освен това самите бойци неведнъж признаваха: в случай че бяха работили съгласно западната военна просвета, загубите щяха да бъдат още по-големи.

Как неуспехът повлия на помощта?

И без това незадоволителната поддръжка от Запада понижава след краха на контранастъплението. И по този начин, Съединени американски щати похарчиха съвсем всичко, което беше отделено за това.

„ Използвахме към 96% “, сподели служителят на администрацията на Байдън Джон Кърби. Според него Пентагонът разполага единствено с 1,1 милиарда $ за Украйна. Но тези пари ще бъдат употребявани за попълване на празните американски хранилища.

Европа спря финансирането още по-рано. “Юкрейн Съпорт Тракър ”, план на Университета за международна стопанска система в Кил, заяви, че през август нито една огромна страна от Европейски Съюз не се е заела да даде помощ на Киев - нито икономическа, нито филантропична, нито военна. „ Потокът пресъхна през юли “, означават там.

Сега, както написа “Форбс ”, не приказваме за никакви съвременни машини. Киев ще получи към двеста танка “Леопард-1A5 ”, създадени през 80-те години. Тяхната сигурност е няколко пъти по-лоша от тази на по-късните модели: дебелината на бронята е едвам 70 милиметра. Следователно е малко евентуално те да послужат като основа за механизирани ударни юмруци. Вероятно ще се употребяват в отбрана за индиректна пукотевица.

„ Това, което украинците не би трябвало да вършат, е това, което нормално вършат с танковете си “Леопард-2 ”. А точно, да ги карат напред в дребни групи без надеждна пехотна поддръжка непосредствено към съветски позиции, постоянно завършващи в минни полета или в региони, прострелвани от артилерия и ударни дронове, “, отбелязва изданието.

Друг вероятен вид са старите Т-72, които могат да бъдат осъвременени в Чехия. Но до момента единствено Дания е дала обещание такива машини - и то едвам 15 броя.

В тези условия главната вяра на Зеленски са изтребителите. Киев ще получи няколко десетки FФ16.

" Това надали ще повлияе на цялостната обстановка ", споделя боен наблюдаващ Дмитрий Корнев, " Руското въздушно владичество ще отслабне ненапълно, само че такива доставки не са задоволителни, с цел да се реализира владичество ”, добавя той.

Самолетът би трябвало да компенсира дефицита на друга техника, нужна на ВСУ. “Освен танкове на Украйна липсват артилерия и снаряди. С лека " ризница " за пехотата и системите за Противовъздушна отбрана нещата са надалеч от идеалните. От всичко това се постанова изводът: най-логичното за Киев е да преминат в защита “, споделя специалистът.

Киев обаче не може да си разреши това: колкото по-малко са локалните триумфи, толкоз по-ниска е „ капиталовата прелест “ на ВСУ за западните спонсори. Затова опитите за дребни настъпателни интервенции на тесни сектори от фронта ще продължат.

" Нещата ще станат по-ясни към края на ноември, когато Конгресът на Съединени американски щати ще прегледа въпроса за помощта за Украйна. Ако доставките бъдат понижени, няма да има потребност да приказваме за някакъв нападателен капацитет на ВСУ ", убеден е Корнев.

Осигуряването на войските с запаси става все по-важно. А в Русия в това отношение всичко е наред. Както отбелязва “Ню Йорк Таймс ”, Москва, макар глобите, съумя да усили производството на снаряди до два милиона годишно, танкове - до съвсем двеста (беше към сто). Това е два пъти повече от предстоящото на Запад.

И в случай че дефицитът на военни доставки продължи да се усилва, преимуществото на Русия на бойното поле ще се усили фрапантно.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР