Дори да спите по-малко от осем часа на денонощие, това

...
Дори да спите по-малко от осем часа на денонощие, това
Коментари Харесай

Пет часа сън са достатъчни

Дори да спите по-малко от осем часа на денонощие, това не се отразява на организма ви, настояват американски учени. Предишни проучвания доказваха, че по-малко от седем осем часа сън води до развиване на сърдечносъдови болести.

Според данни от проучване, траяло 14 години и проследило живота на 450 дами на междинна възраст и по-възрастни, потвърждава, че най-хубавото време, което би трябвало да отделяме за сън, е сред 5 и 6, 5 часа.

Учените отсяли данните не благодарение на анкети, а благодарение на специфичен апарат, който бил закрепян на китката на участничките в опита. Най-добри здравословни резултати били регистрирани при дамите, които спяли по-малко от шест часа и половина на денонощие.

Жените, които спяли по-малко от пет часа на денонощие, били с влошено здравословно положение. Същото обаче важало и за дамите, които спяли по повече от шест часа и половина.

Това значи, че хората, които спят по шест часа и половина на денонощие, могат да не се тормозят, защото тъкмо толкоз часа са нужни на организма, с цел да поддържа своята витална активност, считат експертите.

 Спане

Повече от това освен че не е потребно за организма, а даже е нездравословно. Затова от време на време, когато хората спят до обяд по време на почивните дни, се усещат като пребити, щом станат.

А през седмицата са в кондиция, макар че спят по-малко от осем часа, тъй като отсрочват най-важните неща за след вечеря и постоянно след среднощ гледат телевизия, с цел да заспят.

Въпросът за това за какво на човек му е витално нужен сънят, вълнува учените стотици години. Според актуалните проучвания сънят ни оказва помощ да поддържаме организма си в норма и оказва помощ за възобновяване на клетките.

Лишаването от сън може да докара до нараснало кръвно налягане и понижава поносимостта на организма към глюкозата, а това може да усили риска от щета на артериите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР