Драстично превишаване на правомощията – побои на почивки, извращения, психически

...
Драстично превишаване на правомощията – побои на почивки, извращения, психически
Коментари Харесай

"Заплахи за насилие с чадър, бой на почивки над задържани жени...", МВР "беседва" по неотложност

" Драстично превишаване на пълномощията – побои на почивки, извращения, душевен тормоз, принуда и полицейски произвол " – Така през днешния ден чиновници от частния порт „ Европа ” в Бургас, където през вчерашния ден Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи извърши профилирана интервенция след сигнал за контрабандна на горива и предпазване на акцизни артикули без разрешителни, описаха на конференция пред публицисти през днешния ден 36-те часа " сказка " в полицията – без храна, без вода, без нужните им медикаменти, без медицински обзор, без юрист, тъй като " не били поискали ". Целта, настояват те, била да разкрият пред униформените " схеми за контрабанда на горива и избелване ". 

По думите им, арестът бил държан от Министерство на вътрешните работи в загадка от околните им, които звънели един през различен за помощ на тел.112. А щом роднина на една от арестуваните дамите открила местонахождението й – в ОД Министерство на вътрешните работи часове по-късно и поискала пояснение за това, чиновниците на реда се аргументирали с дейности по претърсване: " Нали знаеш какъв брой дълбока е една дамска чанта, постоянно можеш да изкараш от нея още нещо.

„ Животът ми мина за 36 часа в жестокост- удари в гърдите, ритници, закани, че в случай че не призная за контрабанда, ще ми припишат неразкрити убийства, че ще подмятат опиати в колата ми. Оттам започнаха обидите: „ Ти си злощастник, не си съдействал с нищо за страната ”. Последва същинския пердах. Към три часа сутринта изкараха един чадър... В момента, в който се съвзех, дадох обещание да кажа каквото желаят. Останаха удовлетворени и споделиха: Явно чадърът е значителен, прави работа ”, описа през днешния ден Илия Събев, водач в пристанище „ Европа ”. 

Общо десет служители на частния порт са били арестувани " по необходимост ", дружно с него в хода на акцията, оповестиха през днешния ден пострадалите чиновници.

Събев твърди, че има здравно уверение, издадено от хирург за хематоми и разкъсвания по тялото след престоя си в Министерство на вътрешните работи. А юристът му – Калоян Кръстевич съобщи, че ще сезира способените управляващи за осъществения „ жесток произвол и шокиращи случаи на принуждение ”. И в прав текст нарече  " Криминална полиция " – Бургас шпицкоманда „ Уверяваме Ви, че знаем имената на тези чиновници и ще потърсим тяхната отговорност. В една правова страна през 2024 година е скандално чиновници на „ Криминална полиция ” да си разрешават да малтретират арестувани лица, да им отхвърлят право на отбрана, да нахлуват в офис, без авансово позволение за обиск, претършуване и изземване, издадено от съда, да арестуват лица, да ги пребиват... "

" Някой от вас влизал ли е в полицията, с цел да знае по какъв начин ти срутват тотално самочувствието, душeвността, на теб, на фамилията ти... Накрая искаш да се свърши тази безредица ", показа Иван Долапчиев. Друга от арестуваните – деловодителката Таня Шопова споделя: 

" Дойдоха в офиса да създадат обиск, задържаха ме и ме откараха в ОДМВР-Бургас. Може би към сутринта пристигна една жена – цивилна, с дънки, маратонки, яке. Не се показа коя е. Започна да ме удря по главата, по лицето, по ушите,  крещеше ми да призная. Започвах си си държа ръцете на главата, с цел да не ме удря. За да си пусна ръцете, стартира да ме удря по ребрата. Спря по едно време, излезе, върна се и пак почна ".

По време на профилираната полицейска интервенция притежателят на пристанище " Европа " – Николай Филипов е бил отвън рамките на страната. Пред публицисти в телефонен диалог той е оповестил, че проверката е тенденциозна, а от Министерство на вътрешните работи са се възползвали от заминаването му, с цел да не може той персонално да показа доказателства и да отбрани своите чиновници.

Ето и формалния коментар на Областната дирекция на МВР-Бургас по случая:

Към момента в ОДМВР - Бургас публично не е постъпил сигнал за полицейско принуждение по отношение на арестувани лица. Въпреки това, на база изявления в някои медии, с вчерашна дата със заповед на Директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредена вътрешна инспекция по изнесените в медиите данни. В случай на открити нарушавания или превишаване на полицейските пълномощия чиновниците ще бъдат глобени дисциплинарно.

Инфо: darik.bg

Тагове: Таня Шопова Николай Филипов Емил Павлов Иван Долапчиев МВР насилие чадър задържани жени бой заплахи
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР