Дори богатата и зелена Швеция, която покрива едва 2% от

...
Дори богатата и зелена Швеция, която покрива едва 2% от
Коментари Харесай

Мисия "Храна": В Швеция отвориха магазини за бедни

Дори богатата и зелена Швеция, която покрива едвам 2% от енергийния си микс с природен газ и има една от най-щедрите обществени системи в Европа, има проблем с бедността. От януари в страната бързо никнат обществени магазини по неповторим модел. - или Мисия " Храна ", предлага артикули на суперниски цени за хора, чиито приходи са под избрана линия.

Веригата има осем магазина - пет в Стокхолм, три от които отвориха тази година, два в Гьотебург и един в Малмьо, в които продава храни с козметични недостатъци, нарушена опаковка или изтичащ период на валидност. Продуктите са дарени от производители и търговци. 70% от личния състав в магазините идва от стратегии за безработни, а 40% от тези чиновници съумяват по-късно да си намерят непрекъсната работа. Част от приходите на магазините отиват за субсидиране на обособена стратегия за хранителна банка, която подарява на организации, работещи с най-несретните - нормално бездомници, споделя в репортаж " Гардиън ".

В магазините Matmissionen може да пазари всеки, само че единствено регистрирани членове употребяват най-ниските цени, като те авансово би трябвало да си създадат резервация за посещаване. Членството е отворено за хора с месечен приход под 11 200 крони (2004 лева.). Те имат право да пазарят на цени, които са напряко алегорични - 5 крони (89 стотинки) за един самун, 6 крони за кило банани, 33 крони (5,90 лева.) за 500 г телешка кайма.

Инфлацията в Швеция тази есен доближи 8%, а в последните години в обществената система тече оптимизация на разноските. Страната създава 75% от електричеството си от вода, вятър и нуклеарна сила, само че това не я изолира от повсеместното повдигане на цените в Европа. Цените на горивата порастват, а те повличат нагоре и цените на храните - маслото е поскъпнало с 25% тази година, месото - с 24%, а сиренето - с към 22%.

Срещу участие в магазините за небогати човек може да направи покупки за най-много 300 крони (53 лева.) на седмица на ниски цени (цените не могат да надвишават 30% от тези в най-евтините магазини) и да си купи каквото в допълнение желае на по-нормална цена. 90-95% от покупките са от членове.

Притежателите на членска карта във веригата са се нараснали от 7200 през януари на 14 700 в края на октомври. Около 40% от новите членове са фамилии с деца. Едно друго измерение на рецесията - съгласно статистическата работа на Щвеция при последния огромен инфлационен интервал при започване на 90-те към 7% от популацията са били в относителна беднотия (доходи под 60% от средните), а в този момент делът на бедните се чака да надвиши 14%, написа " Сега ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР