Допълнителните средства за увеличение на учителските заплати се отпускат вече

...
Допълнителните средства за увеличение на учителските заплати се отпускат вече
Коментари Харесай

МФ: Средствата за увеличение на учителските заплати се отпускат вече втори месец

Допълнителните средства за нарастване на учителските заплати се отпускат към този момент втори месец от Министерството на финансите към общините. Това напомни отрасловият министър Асен Василев в писмо до кметовете във връзка изказванията за дефицит на средства в общините.

Градоначалниците би трябвало да подхващат дейности, с цел да стигнат спомагателните средства за по-високи заплати до шефовете и учителите, акцентират от МФ. Това е допустимо още от 5-ти август насам, като средства са отпуснати и към 5-ти септември 2023 година

Придвижването на средствата до учителите не зависи от това дали общината е приела своя бюджет за 2023 година, показват от министерството. Кметовете са задължени да насочат средствата за делегираните от страната действия към съответните институции и неизпълнението на това обвързване е нарушаване на бюджетната дисциплинираност.

В 7-дневен период от приемане на средствата от централния бюджет, първостепенните разпоредители с бюджет, в това число общините, би трябвало да ги дават на учебните заведения, на детските градини и на центровете за поддръжка на личностното развиване. Общините дават средствата на съответните структури по функционалности. Например 392,4 млн. лева са отпуснати за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав с 15 на 100 със задна дата, считано от 1 януари 2023 година Осигурени са и средствата за обществените услуги по стандарти, в това число месечна помощ за деца, която е увеличена на 90 лева, акцентират от министерството.

Припомняме, с приемането на държавния бюджет за 2023 година бяха обезпечени спомагателни средства за тъй че да доближат 125 % от междинната работна заплата. Както от МФ означават, страната дава средствата на общините ежемесечно, до 5-то число.
 Увеличението на учителските заплати с 15% към този момент е реалност
Увеличението на учителските заплати с 15% към този момент е реалност

Увеличението влиза в действие със задна дата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР