Допълнителен заем в размер на 5 млрд. евро се очаква

...
Допълнителен заем в размер на 5 млрд. евро се очаква
Коментари Харесай

Гърция поиска още €5 милиарда по Плана за възстановяване

Допълнителен заем в размер на 5 милиарда евро се чака да получи Гърция в границите на своя План за възобновяване от Европейски Съюз, написа в. " Катимерини ". Парите ще са в границите на механизма за енергийна самостоятелност REPowerEU.

Контекст: Възможността за спомагателни финансиране пристигна поради съществуването на неусвоени средства за възобновяване - доста страни в началото не се възползваха от предлаганите от Брюксел благоприятни условия поради преференциалните условия за набиране на финансов запас през пазарите.

Сега страните членки ще изтеглят общо 148 милиарда евро за повишение на енергийната си успеваемост и самостоятелност и по-късно ще останат неусвоени още 80 милиарда евро, т.е. има повече от задоволително пари и няма да има проблем Гърция да получи поисканото, написа вестникът от южната ни съседка.

До момента заемите по гръцкия План за възобновяване са в размер на 12,7 милиарда евро.

Сега общо наличният финансов запас за планове в страната ще е в размер на над 36 милиарда евро - заеми и грантове.

Заради повишаването на финансовия запас, в този момент има доста съществени поръчки от няколко страни за спомагателни заеми по REPower EU - Испания желае 84 милиарда евро, Полша - 23 милиарда евро, Португалия - 11,5 милиарда евро, Чехия - 11 милиарда евро и така нататък

България е на опашката във връзка с усвояването на парите за възобновяване. Планът на нашата страна беше преработен от няколко разнообразни държавни управления, а идващите траншове зависят от приемането на ред тежки промени - задача, която занапред ще разберем дали ще е по силите на новия раздробен парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР