Доминираният от десницата Сенат прие снощи члена от проекта за

...
Доминираният от десницата Сенат прие снощи члена от проекта за
Коментари Харесай

Сенатът във Франция прие вдигането на пенсионната възраст на 64 години, въпреки протестите

Доминираният от десницата Сенат одобри нощес члена от плана за пенсионна промяна, според който възрастта за пенсиониране във Франция се усилва от 62 на 64 години, съобщи Франс прес.

Мярката бе утвърдена със 201 против 115 гласа. Днес дебатите ще бъдат обновени по противоречивото изменение на законопроекта.

Мнозинството в Сената бърза да съблюдава крайния период за завършване на законопроекта, който изтича в среднощ в неделя (12 март). Либералните политици показаха гнева си след гласуването.

" Вашето име вечно ще бъде обвързвано с промяна, която ще върне часовника съвсем 40 години обратно ", съобщи социалистката Моник Любин пред министъра на труда Оливие Дюсопт.

Реформата, планувана в законопроекта, ще изисква 43 години трудов или застрахователен стаж за приемане на цялостна пенсия. Правителството я обосновава с обстоятелството, че популацията на Франция застарява и продължителността на живота се удължава.

Законопроектът провокира серия от всеобщи митинги в цялата страна. Над 1.2 милиона французи участваха в демонстрациите във вторник, откакто за шести път от началото на годината синдикатите оповестиха общонационален ден на стачки и митинги. Много манифестации привлякоха повече хора от предходните, проведени от средата на януари, в това число в Марсилия, един от най-големите градове във Франция.

" Разбирам, че не доста хора желаят да работят още две години, само че е належащо да се подсигурява жизнеспособността на системата ", разяснява министър председателят Елизабет Борн.

Анкета " Ифоп " за неделния вестник " Журнал дю Диманш " откри, че единствено 32% от французите поддържат пенсионните промени на Макрон. Проучване на " Елаб " сподели, че 56% от французите поддържат непрекъснати стачки, а 59% утвърждават апела за блокиране на страната.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР